• Spoj modernog i tradicionalnog, kamena kuća bračnog para u Hercegovini oduzima dah svojom ljepotom
  • Spoj modernog i tradicionalnog, kamena kuća bračnog para u Hercegovini oduzima dah svojom ljepotom

Spoj modernog i tradicionalnog, kamena kuća bračnog para u Hercegovini oduzima dah svojom ljepotom

Predivna kamena kuća u Hercegovini oduzima dah svojom ljepotom, kako izvana, tako i unutarnjim uređenjem, a tokom izrade ovog posebnog zdanja pazilo se na svaki detalj.

Nina Soče, arhitektica iz zagrebačkog Studija Soče koju je angažirao mladi bračni par, objasnila je kako je tekao proces izrade ove kuće s bazenom.
“Cilj projekta pod nazivom “Domus Lapis”, u prijevodu “Kamena kuća”, bio je stvoriti mladom bračnom paru utočište od svakodnevice i užurbanog gradskog života. S obzirom na porijeklo investitora kao logična lokacija se nametnula parcela s već postojećom, kamenom kućom u dijelu jugozapadne Hercegovine nedaleko od granice s Hrvatskom”, kazala je Nina za Zadovoljna.rs.
“Postojeća kuća je bila tipični primjer stare, tradicionalne, hercegovačke kuće od kamena dimenzija 5 x 10 metara, dvostrešnog krova, s otvorima orijentiranim prema istoku. Zbog ruševnog stanja iste i dotrajalosti materijala planirano je na mjestu postojeće izgraditi novu kuću upotrebom tradicionalnih materijala u suvremenoj varijanti, uz njegovanje prirode i lokalne tradicije. Tako je nastao projekt neohercegovačke kuće ‘Domus Lapis'”, ispričala je arhitektica Nina Soče i dodala kako je kuća smještena na platou s bazenom odakle se pruža pogled na stari maslinik.
https://www.instagram.com/reel/CsGecGktoTM/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Kako bi se što bolje uklopila i utopila svojim izgledom u okoliš koji ju okružuje, kuća je kompletno obložena kamenom, uključujući i petu fasadu odnosno krov.S obzirom na to da je kuća namijenjena za odmor, osobito za vrijeme toplijeg razdoblja u godini, kada su u pitanju materijali i oblikovanje ne postoji jasna granica između interijera i eksterijera.

Misao vodilja u oblikovanju je bila da isto bude funkcionalno i ne opterećuje interijer s previše detalja u funkciji estetike

Većina elemenata u interijeru su zidani i obloženi mikrocementom te su samim tim postali sastavni dio kuće. Kako bi se dobio jednostavan, bezvremenski i nepretenciozan dojam ambijenta, ističe arhitektica, korišteni su svijetli tonovi u rasponu od sivih i smeđih, grublje teksture, prirodni materijali poput punog drveta, keramike, ratana, lana i pamuka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar