Ukrajina neće koristiti avione F-16 ove godine

Ukrajina neće koristiti avione F-16 ove godine

Ukrajina neće biti u stanju da koristiti borbene zrakoplove američke proizvodnje F-16 ove jeseni i zime, rekao je glasnogovornik zračnih snaga Yuriy Ihnat za ukrajinsku televiziju.

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je programe obuke za ukrajinske pilote na F-16 u martu, ali do sada nije navedeno vrijeme za isporuku ratnih zrakoplova.

“Polagali smo velike nade u ovaj avion, da će postati dio protivzračne odbrane, sposoban da nas zaštititi od ruskih projektila i bespilotnih letjelica”, rekao je Ihnat.

Bez pregovora

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko rekao je da se Kijev neće uključiti u pregovore s Rusijom o obnovi ugovora o tranzitu ruskog plina preko ukrajinske teritorije koji ističe naredne godine.

Za Voice of America je kazao: „Nećemo sigurno biti strana u pregovorima s Rusima, to je sasvim jasno.“

Rusija je rekla da će razmotriti produženje ugovora koji joj omogućuje slanje plina u Evropu preko Ukrajine nakon 2024., ako Evropska unija – koja se obvezala da će prestati da uvozi ruski plin do 2027. – i dalje bude trebala takve isporuke.

Galuščenko je rekao da su velike šanse da u evropskim zemljama neće biti potražnje za ruskim plinom.

Glas Amerike ga je prenio: „Iduća godina će pokazati može li Evropa uopće funkcionirati bez ruskog plina. Vidim sve preduvjete da se to dogodi.“

SAD osuđuje ruske napade žitom

SAD je osudio stalne napade Rusije na ukrajinsku žitnu infrastrukturu i pozvao Moskvu da se odmah vrati na dogovor o žitu, saopćio je State Department u srijedu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije mario za globalnu sigurnost hrane, rekao je novinarima zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel nakon što je Ukrajina ranije u srijedu rekla da je Rusija preko noći napala njena skladišta žitarica.

Ukrajina potvrdila napredovanje na jugoistočnom frontu

Ukrajinske snage u četvrtak su potvrdile uspjeh na jugoistočnom frontu gdje su prethodnog dana oslobodile jedno selo.

Ukrajina je u srijedu objavila preuzimanje sela Urožajne od ruskih trupa na jugoistoku zemlje.

Urožajne, na rubu Donjecke oblasti, prvo je selo koje je Kijev zauzeo od 27. jula, što je znak izazova s kojim se Ukrajina suočava napredujući kroz teško minirane ruske odbrambene linije bez moćne zračne podrške.

“U pravcu južno od Urožajne, na rubu Donjecke oblasti, prvo je selo koje je Kijev zauzeo od 27. jula, što je znak izazova s kojim se Ukrajina suočava napredujući kroz teško minirane ruske odbrambene linije bez moćne zračne podrške.

“U pravcu južno od Urožajna su (ukrajinske trupe) imale uspjeha”, kazao je vojni portparol Andrej Kovaljov nacionalnoj televiziji.

Nije dao više detalja.

Kijev tvrdi da njegova kontraofanziva napreduje sporije nego što želi zbog ogromnih ruskih minskih polja i pripremljenih ruskih odbrambenih linija.

Rusija kontroliše skoro petinu Ukrajine, uključujući poluotok Krim, veći deo Luganske oblasti i velike dijelove regija Donjeck, Zaporožje i Herson, prenosi Reuters.

Izvor: federalna.ba/Guardian

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar