SPOMENIČKO LUDILO U HRVATSKOJ Bandić zbog vlasti pomogao skidanje ‘Trga maršala Tita’, ali planira se ‘odužiti’ stavljanjem bista sedam sekretara SKOJ-a

SPOMENIČKO LUDILO U HRVATSKOJ Bandić zbog vlasti pomogao skidanje ‘Trga maršala Tita’, ali planira se ‘odužiti’ stavljanjem bista sedam sekretara SKOJ-a

Za inicijativu su čuli i Bandićevi koalicijski partneri iz redova Neovisnih koji su napomenuli kako su čuli da se o odljevima bisti mladih komunističkih sekretara Bandićevi suradnici raspituju po muzejima.

Trg maršala Tita otišao je u petak rano ujutro u povijest, a njega će zamijenit Trg Republike Hrvatske. Milan Bandić je jučer najavio kako će u uz zagrebačku ulicu Prilaz baruna Filipovića biti postavljena bista Ive Lole Ribara, sekretara Saveza komunističke omladine Jugoslavije. No osim Loli Ribaru, sugovornici Jutarnjeg lista bliski gradonačelniku Bandiću tvrde kako se razrađuje plan postavljanja i izrade bisti sedmorici sekretara SKOJ-a.

Prema toj inicijativi, biste u Zagrebu trebali bi dobiti sekretari Josip Debeljak, Josip Kolumbo, Pavle Paja Marganović, Janko Mišić, Mijo Oreški, Pero Popović Aga i Zlatko Šnajder, sedmorica jugoslavenskih komunista koji su vodili Savez komunističke omladine Jugoslavije, pomladak ilegalne Komunističke partije Jugoslavije u razdoblju između 1920. i 1930. godine.

Svi su ubijeni u vrijeme šestosiječanjske diktature, a nakon Drugog svjetskog rata pokopani su u Grobnici narodnih heroja u Zagrebu. Bistu u Zagrebu ima tek Josip Debeljak i to u ulici Divka Budaka na Sveticama.

“Neke odljeve bisti već imamo, neke još tražimo. Ti ljudi izginuli su u borbi protiv diktature, izginuli su u Zagrebu i ne vidim razlog zbog čega im ne bi odali počast”, rekli su za Jutarnji list bliski suradnici Milana Bandića.

Za ovu inicijativu čuli su i Bandićevi koalicijski partneri iz redova Neovisnih koji su napomenuli kako su čuli da se o odljevima bisti mladih komunističkih sekretara Bandićevi suradnici raspituju po muzejima.

Najavu o ponovnom postavljanju biste Ivi Loli Ribaru pozdravljaju u Savezu antifašista Hrvatske, a predsjednik Franjo Habulin ističe kako će Hasanbegovićevu Odboru za imenovanje naselja, trgova i ulica uskoro poslati svoje prijedloge.

“Želimo vratiti Ulicu 10. zagrebačkog korpusa, najveće jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u Travno, kao i Ulicu 8. svibnja, jer su tog dana 1945. partizani ušli u Zagreb i oslobodili ga”, rekao je Habulin, piše Jutarnji list.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar