Srbija i službeno rehabilitirala još jednog četničkog koljača

Srbija i službeno rehabilitirala još jednog četničkog koljača

Viši sud u Valjevu i pravomoćno je rehabilitirao nekadašnjeg četničkog zapovjednika iz Drugog svjetskog rata Nikolu Kalabića. Kako javljaju srpski mediji, Viši sud je još 2017. donio odluku o rehabilitaciji, ali su zbog žalbe opet otvorili slučaj i sada je donesena konačna presuda, prenosi index.hr.

Kalabić je bio jedan od najbližih suradnika četničkog vođe Draže Mihailovića, a njegove su jedinice poznate po brojnim zločinima nad civilima u Srbiji, posebno nad onima koji su simpatizirali partizanski antifašistički pokret.

Kalabića je nakon rata, u prosincu 1945. godine, uhitila OZNA. Potom je pristao surađivati s vlastima u hvatanju Draže Mihailovića.

RUŽA NIKOLIĆ: Emotivna ispovijest o četničkom pokolju u Rami

Sudski postupak rehabilitacije pokrenula je njegova unuka Vesna Kalabić tvrdeći da joj djed nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića i da je stradao iz političkih, nacionalnih i ideoloških razloga.

Prvi postupak pred Višim sudom trajao je pet godina, a kako navodi Beta, prethodio mu je postupak pred Osnovnim sudom u Valjevu “kojim je utvrđeno, uz pomoć relevantnih svjedoka iz poratnog vremena, da je Kalabić ubijen u jednoj pećini u klisuri rijeke Gradac kod Valjeva” te da “prema tome, nije mogao izdati svog zapovjednika Dragoljuba Mihailovića”.

Posljednjih godina sudovi u Srbiji gotovo po pravilu donose odluke o rehabilitiranju četnika. Tako se odlukom Višeg suda u Beogradu od svibnja 2015. i četnički zapovjednik Dragoljub Draža Mihailović smatra neosuđivanim.

Među rehabilitiranima su i Milan B. Radivojević iz Grabovca kod Trstenika, također jedan od četničkih zapovjednika, ali i brojni drugi manje poznati pripadnici četničkog pokreta.

Krvava jesen u Rami 1942. godine

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar