SRBIJA: Triler o Konstantinovom blagu stigao u kina

SRBIJA: Triler o Konstantinovom blagu stigao u kina

Film “Klju蔑 je premijerno prikazan u beogradskoj Kombak dvorani 22. veljače, nakon čega je krenuo u distribuciju po kinima širom Srbije. Zbog tematike potrage za arhaičnom relikvijom, film su prozvali “srbijanskim Da Vincijevim kodom”.

Godinama su se domaći filmovi trudili izgledati kao oni iz anglosaksonske produkcije. Što su više tome težili, utoliko su bili lošiji. Posljednjih godina zavladala je prava opsesija autentičnim kulturološkim temema ovog podneblja, pokazujući da se samo treba osvrnuti oko sebe i da se nevjerojatne priče nude samo od sebe, egzotičnije od bilo kakve fikcije.

Primjera radi, prošle godine u Srbiji je snimljena prva horor serija temeljena na fenomenu vlaške magije, a u tamošnja kina je upravo stigao film “Ključ”, koji se bavi legendom o skrivenom blagu cara Despota Stefana, koji uključuje vrijednu bizantijsku relikviju – Konstantinovo blago.

Legenda kaže da ova relikvija predstavlja simbol vrhunske moći. Nju želi posjedovati tajna organizacija Katoličke crkve, koja drži da joj ovo historijsko blago oduvijek pripada. U namjeri da dođe do relikvije, crkva angažira mafijaškog bosa (Branimir Popović) i njegov ešalon zlikovaca te aktivira svoje spavače infiltrirane u sve strukture društva, uključujući i policiju. Ključ vodi do blaga koje stoljećima štite Vitezovi Reda Zmaja, čiji pripadnici ulogu čuvara nasljeđuju od svojih predaka.

Samo se srcem može doći do ključa

Vera (Sonja Kolačarić) je profesorica povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon povratka iz Crne Gore sa djedovog pogreba, njen život će se promijeniti iz temelja, jer zatiče provaljen stan, ostavljen u kaosu i neredu. Postaje meta mafije, prati je policija, a oko nje se događaju misteriozna ubistva. Vrtlog događaja zahvata i njen intimni život, pa će se tako naći na putu do saznanja da je porijeklom i naslijeđem postala Vitez Reda Zmaja. U nasljeđe joj je ostavljeno čuvanje tajne Konstantinovog blaga.

Uskoro se zaljubljuje u muškarca za kojeg ne zna da li je njen zaštitnik ili potencijalni ubica

Nenad (Raša Bukvić) je od rođenja obučavan kao Vitez Reda Zmaja. Njegov zadatak je da zaštiti svete relikvije, ali i njihovog čuvara, Veru. Dok se i njegove emocije rasplamsavaju, spreman je na sve. Čak i na ono što se od jednog viteza najmanje očekuje.

Borba za sveto historijsko blago odvija se u centru Beograda, dok život ljudi teče uobičajenim tokom. Radnja nas vodi iza zidina magičnog Kotora, na Zlatibor, ali i u šume Durmitora. Film je obogaćen egzotičnim lokacijama koje odišu historijom. Pored toga, vodi nas u ono što se događa iza zidova crkvenih zdanja i što pred sobom ostavlja krvave tragove, uništene karijere i slomljena srca. Ruka koja može doći do ključa je samo ona koja je vođena srcem i čistom emocijom.

Nema sumnje da je film inspiriran “Da Vincijevim kodom” iz 2006. godine

Radi se naradno o adaptaciji bestsellera Dana Browna, te da je glavna junakinja preuzela neke obrise lika slavne francuske kriptologinje Sophie Neveu, do te mjere da je i glavna glumica izuzetno fizički podsjeća na Audrey Tautou. Podsjetimo se, ona se u filmu udružuje sa simbologom Robertom Langdonom (Tom Hanks) kako bi riješili tajnu Svetog Grala. Još jedan elemenat koji je preuzet iz trilogije Rona Howarda jeste da je film svojevrstan turističi vodič kroz historijske lokacije i objašnjenje njihove kulturološke važnosti.

Film “Ključ” je projekat u kojem je glumac Boris Komnenić odigrao svoju posljednju ulogu, nakon čega je preminuo u 64. godini. Film je režirao Marko Sopić, a snimanje je započelo još 2019. godine, pa sada nakon tri godine čekanja stiže stiže pred publiku, čija će srca sasvim sigurno uspjeti “otključati”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar