Središnje izborno povjerenstvo testira nove metode za izbore: Otisak prsta birača i online unos rezultata

Središnje izborno povjerenstvo testira nove metode za izbore: Otisak prsta birača i online unos rezultata

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine predstavila je danas testni projekat za uvođenje novih tehnologija za izbore u BiH. Testiranje će biti provedeno u 165 biračkih mjesta u 10 općina i gradova. Riječ je o sistemu elektronske identifikacije birača putem otiska prsta i sistemu online unosa i brzog transfera rezultata sa biračkog mjesta u glavni server SIP-a.

Na svakom biračkom mjestu trebao bi biti po jedan i-Pad uređaj u koji će se unositi rezultati glasanja koji će automatski biti pohranjeno u glavni server SIP-a.

“Naša očekivanja su velika. Ovo je prvi put da se na biračkom mjestu testiraju digitalne tehnologije. Iskustva u zemljama okruženja su pokazala da je bitno izvršiti testiranje i idenitifikovati eventualne poteškoće”, rekao je Suad Arnautović, predsjednik SIP-a.

Istaknuo je da od 2016. godine suštinskih promjena u smislu digitalizacije nije bilo. Sistem je razvila španjolska firma koja je boravila u Bosni i Hercegovini 15 mjeseci te “skenirala” cijeli proces kako u CIP-u, tako i u općinskim komisijama i biračkim odborima. Izrađen je ključni dokument Strategija i Akcioni plan za poboljšanje Integriteta, transparentnosti i efikasnosti u Izbornom procesu BiH koji, kako Arnautović kaže, nije još razmatran pred organima vlasti. Projekat je urađen u partnerstvu sa Delegacijom EU u BiH i IDDEEA-om.

“Za male korake SIP se oslanja na pomoć donatora, prvenstveno Delegacije EU, OSCE i drugih. Ovaj projekat za nas predstavlja veliku novinu”, rekao je Arnautović.

Istaknuo je kako će se ovim (skeniranjem otiska prsta) onemogućiti da isti birač glasa dva puta ili umjesto nekog drugog

Drugi dio testa, on bi, kazao je, trebao ubrzati proces prikupljanja rezultata glasanja, spriječiti prevare i nepravilnosti, ali i smanjiti administraciju.

“Ovim će biti ubrzana prva neslužbena objava rezultata glasanja”, dodao je Arnautović.

Kada je u pitanju opcija elektronskog glasanja ili skeniranja listića, Arnautović je rekao da je takva odluka na Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH poručio je kako će pažljivo pratiti realizaciju ovog projekta.

Arif Nanić, direktor IDDEEA-e, kazao je kako su ponosni što su dio ovog projekta te da je uloga IDDEEA-e u ovom projektu ključna.

Za realizaciju posla zadužene su dvije firme iz Mostara.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar