SRETAN DAN ŽENA

SRETAN DAN ŽENA

Budi ponosna što si žena, mudra i dostojanstvena! Lijepa, topla, hrabra, a nježna, važna i neizbježna. Po srcu ujedno i slaba i jaka, uloga tvoja nije laka. A tko još lake stvari cijeni! Sretan Dan žena!

Danas je Međunarodni dan žena pa evo nekoliko stvari o povijesti i sadašnjosti tog dana koje bi vas mogle zanimati

Međunarodni dan žena obilježava se u svijetu već više od 100 godina, na taj dan slavi se hrabost i odlučnost žena koje su imale osobitu ulogu u povijesti svojih zemalja i zajednica, te poziva na promjene koje će osnažiti ženska prava. Dan koji slavi socijalna, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena nastao je iz aktivnosti radničkih pokreta početkom dvadesetog stoljeća u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Europi.

Prvi američki Dan žena obilježen je 28. veljače 1909., kada ga je Socijalistička partija Amerike odabrala u čast štrajka radnica tvornice odjeće u New Yorku, gdje su žene godinu prije prosvjedovale protiv radnih uvjeta. U Kopenhagenu je 1910. utemeljen Dan žena međunarodnog karaktera, u čast pokreta za ženska prava i izgradnju potpore za ostvarivanje prava glasa za žene.

OSMI OŽUJKA PRIHVAĆEN KAO MEĐUNARODNI DAN ŽENA TEK 1975. GODINE

Međunarodni dan žena prvi je put obilježen 19. ožujka 1911. u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, gdje je u skupovima sudjelovalo više od milijun žena i muškaraca koji su, osim prava na glasovanje i obavljanje javnih dužnosti, zahtijevali ženska prava na rad, stručno osposobljavanje i prestanak diskriminacije na poslu.

U vrijeme Prvog svjetskog rata Međunarodni dan žena poslužio je i za proturatne prosvjede, a neki od njih održani su 8. ožujka. Godinama kasnije, točnije 1975. tijekom Međunarodne godine žena, Ujedinjeni narodi (UN) su 8. ožujka službeno počeli slaviti kao Međunarodni dan žena.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar