ŠRI LANKA: U većini eksplozija u kojima je poginulo 207 osoba  najvjerovatnije riječ o samoubilačkim napadima

ŠRI LANKA: U većini eksplozija u kojima je poginulo 207 osoba najvjerovatnije riječ o samoubilačkim napadima

U većini od osam eksplozija koje su danas odjeknule u glavnom gradu Šri Lanke i okolnim oblastima, najvjerovatnije je riječ o samoubilačkim napadima, izjavio je ministar odbrane te zemlje Ruvan Vijevardena.

Niz koordiniranih eksplozija u Šri Lanki, u kojima po posljednjim podacima ubijeno najmanje 207 ljudi a više od 400 ranjeno, užasnuo je svijet, javljaju svjetske novinske agencije u trenutku kada je policija objavila vijest o dvije nove eksplozije, sedmoj i osmoj po redu.

Od 207 ubijenih, njih 36 su stranci, rekli su dužnosnici.

Šrilankanska policija izvijestila je o sedmoj eksploziji, četvrtoj u hotelu, nakon šest prijašnjih u tri luksuzna hotela i tri crkve. U crkvama su se u vrijeme eksplozija održavale uskrsne mise. Sedma eksplozija dogodila se u hotelu kod zoološkog vrta, na području nedaleko od prijestolnice Colomba, dok je osma bila u samoj prijestolnici u okrugu Dematagoda.

Nekoliko sati nakon ovih udara u glavnoj zračnoj luci pronađena je eksplozivna naprava skrivena u 180 centimetara dugačkoj plastičnoj cijevi. Bomba je uspješno i sigurno detonirana.

Vlada je objavila policijski sat koji stupa na snagu odmah, rekao je zamjenik ministra obrane i ministar informiranja Ruwan Wijewardene.

“Policijski sat će trajati dok se stanje ne smiri”, rekao je u Colombu i dodao kako će vlada ugasiti sve veće društvene mreže i aplikacije za slanje poruka, uključujući Facebook i WhatsApp, kako se ne bi širile dezinformacije.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade, no AFP javlja kako je u posjedu dokumenata koji pokazuju da je šef policije Šri Lanke Pujuth Jayasundara prije deset dana izdao upozorenje vodstvu sigurnosnih snaga o mogućem napadu bombaša samoubojica na crkve.

“Inozemna obavještajna agencija izvijestila nas je da NTJ (National Thowheeth Jama’ath) planira izvesti samoubilačke napade, ciljajući na istaknute crkve kao i na indijsko veleposlanstvo u Colombu”, stoji u upozorenju.

NTJ je radikalna islamistička skupina iz Šri Lanke koja je prošle godine povezana s vandalizacijom budističkih spomenika, piše AFP.

Premijer Šri Lanke Ranil Wickremesinghe rekao je kako se čini da su postojale informacije o tome da bi se mogao odgoditi napad, ali da njemu nisu bile prenesene.

U Colombu su napadnuti hoteli Shangri-La, Kingsbury, Cinnamon Grand i Tropical Inn.

Jedna od eksplozija bila je u hramu sv. Antuna u katoličkoj, turistički posjećenoj crkvi u Kochcikadeu u Colombu.

Prema Nacionalnom kršćanskom evangeličkom savezu Šri Lanke (NCEASL), koji predstavlja više od 200 crkvi i kršćanskih organizacija na otoku, prošle je godine potvrđeno 86 slučajeva diskriminacije, prijetnji i nasilja nad kršćanima.

NCEASL je ove godine zabilježio 26 takvih incidenata, uključujući onaj u kojem je budistički redovnik navodno pokušao prekinuti nedjeljnu misu. Posljednji incident zabilježen je 25. ožujka.

Od sveukupno 22 milijuna stanovnika Šri Lanke njih oko 70 posto je budističke, 12,6 posto je hinduističke, 9,7 muslimanske, a 7,6 posto kršćanske vjere, pokazuje popis stanovništva iz 2012.

U svom izvještaju o stanju ljudskih prava na Šri Lanki američki State Department je napisao da su neke kršćanske skupine i crkve izvijestile o pritisku da završe molitvene susrete nakon što su ih vlasti klasificirale kao “neodobrena okupljanja”.

U izvještaju stoji kako budistički redovnici redovito pokušavaju zatvoriti kršćanska i muslimanska mjesta štovanja.

Do sada je uhićeno 13 osumnjičenih osoba.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar