Srpanj će se pamtiti – kakve su prognoze za kolovoz i jesen?

Srpanj će se pamtiti – kakve su prognoze za kolovoz i jesen?

Početak kolovoza će donijeti 'ljetnije' vremenske prilike – bit će sunčanije, vrlo toplo, poneki dan i vruće, uz lokalne, većinom poslijepodnevne pljuskove, koji će biti češći na kopnu.

Pretjerane vrućine, uz više dana s najvišom dnevnom temperaturom zraka višom od 35°C, vrlo vjerojatno neće biti ni u nastavku mjeseca.
No, unatoč tomu, odstupanje srednje mjesečne temperature zraka vjerojatno će biti pozitivno.

Oborine će pak vrlo vjerojatno biti manje nego u srpnju, što i nije teško – i po količini, i po broju dana s kišom, osobito na moru, gdje će prevladavati sunčano, uz tek vrlo rijetke neverine.

No, riječ ''nestabilno'' u prognozama za unutrašnjost i dalje će biti često u upotrebi, posebice u sljedećem tjednu", stoji u priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske.

I trenutačne dugoročne prognoze za jesen, ako to nešto nekome znači, pa i za prvu polovinu zime, daju pozitivno odstupanje od prosječne srednje sezonske temperature zraka, uz relativno veliku vjerojatnost ostvarivanja.

Prognoze oborine malo su manje pouzdane, ali i one upućuju na pozitivno odstupanje od prosječne sezonske količine, ponajprije na Jadranu.

Valja nam se nadati da, ako već i bude viška kiše, ona neće padati tako često kao u srpnju.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar