Srpske manipulacije ‘trećim entitetom’ – PDP i SDS optužuju Dodika da želi Hrvatima dati dijelove Srpske, a on kaže: entitet može, ali bez RS-a

Srpske manipulacije ‘trećim entitetom’ – PDP i SDS optužuju Dodika da želi Hrvatima dati dijelove Srpske, a on kaže: entitet može, ali bez RS-a

Općinski odbori PDP Modriča, Derventa, Brod, Šamac i Vukosavlje odbacuju svaku mogućnost stvaranja trećeg entiteta u BiH na štetu Republike Srpske, odnosno njene teritorijalne cjelovitosti i integriteta. No, odavno je poznato stajalište predsjednik SNSD-a Milorada Dodika koji ne preza od potpore  tzv. hrvatsko entitetu. Međutim, on je već brojno puta, u svojim izjavama za javnost potvrdio da ta potpora ne znači i bilo kakvo zadiranje u RS ili prepuštanje dijela teritorija. Stoga je jasno da će “treći entitet” biti tema manipulacije političkih suparnika tijekom predizborne kampanje.

“Naše shvaćanje Republike Srpske temelji se na njenoj poziciji zajamčenoj Daytonskim mirovnim sporazumom, kao i domoljubnoj ostavštvini svih naših sugrađana i suboraca koji su svoje živote dali za njeno stvaranje i očuvanje. Svako raspakivanje Daytona je ne samo uvrjeda za nas koji se još sjećamo i zahvalni smo im zbog njihovog herojstva, već predstavlja opasno kockanje s budućnošću Republike Srpske”, saopćeno je danas iz PDP-a.

Ovi odbori navode da nikada neće dopustiti stvaranje trećeg entiteta u kome bi bile izdvojene iz Republike Srpske općine u kojima Hrvati čine značajan dio stanovništva.

“Poručujemo svima koji su uključeni u ovaj projekt, bilo da ga provode ili da ga podržavaju – Modriča, Derventa, Brod, Šamac i Vukosavlje su Republika Srpska i to će tako i ostati. Svatko tko misli i djeluje drukčije može očekivati nesagledive posljedice”, navodi se u priopćenju PDP-a.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da za stabilnost Republike Srpske mora biti osigurano njeno ustavno uređenje i da, kako kaže, ne dolazi u obzir nikakav treći entitet za koji se zalažu lideri HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik.

“Pitanje Hrvata ne treba rješavati Dodik. Nama treba RS koja je stabilna sa svojim ustavnim uređenjem, koja će da osudi bilo kakvu redefiniciju Daytona”, dodao je Govedarica.

On kaže da treba Republika Srpska u kojoj će se pojaviti investitori, u kojoj će domaći investitori biti uspješni i gdje će mladi ljudi imati perspektivu kako ne bi odlazili u inozemstvo.

“Dodik i Čović trebaju ohladiti glave i prihvatiti da je Republika Srpska s jedne strane, i drugi entitet Federacija BiH sa druge strane”, kaže Govedarica.

No, odavno je poznato stajalište predsjednik SNSD-a Milorada Dodika koji ne preza od potpore  tzv. hrvatsko entitetu. Međutim, on je već brojno puta, u svojim izjavama za javnost potvrdio da ta potpora ne znači i bilo kakvo zadiranje u RS ili prepuštanje dijela teritorija.

“Hrvati imaju prava na svoj entitet i podržavam njihove namjere za trećim entitetom ali bez zadiranja u granice RS-a”, samo je jedna od sličnih Dodikovih izjava.

Stoga je jasno da će “treći entitet” biti tema manipulacije političkih suparnika tijekom predizborne kampanje.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar