Stanje na cestama 09. 01. 2019. u 08 : 20 sati

Stanje na cestama 09. 01. 2019. u 08 : 20 sati

Zbog novih snježnih padavina sporije se prometuje na većini puteva u našoj zemlji. Posebno izdvajamo dionice u južnim, jugozapadnim i centralnim krajevima.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim dolazi do zabrane prometa priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uslova za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Zbog zimskih uvjeta za vožnju obustavljen je promet za teretna motorna vozila na magistralnom putu M-15 Livno-Šuica, kao i na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.

Na dionicama autoputa A-1 Zenica jug – Sarajevo sjever i Sarajevo zapad – Tarčin postavljeno je ograničenje brzine od 80 km/h, a na dionicama Sarajevo sjever – Sarajevo zapad i Zvirovići – Bijača, brzina je ograničena na 60 km/h.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, a posebnu pažnju skrećemo na puteve u višim predjelima, kao i na mostove, vijadukte i prilaze tunelima.

Apiramo na vozače da voze maksimalno oprezno, da na put ne kreću bez zimske opreme, te da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni).

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj.

 

BiH AMK

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar