STANJE NA CESTAMA: Posebna napomena vozačima

STANJE NA CESTAMA: Posebna napomena vozačima

U nižim predjelima saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, dok na pojedinim dionicama u višim predjelima ima raskvašenog ili ugaženog snijega.

Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguće nailaske na poledicu

Izdvajamo puteve: Sarajevo-Olovo (Nišići)Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor (Makljen), Novi Travnik-Bugojno (Rostovo),  Bugojno-Kupres-Šuica, Turbe-Banja Luka, Sarajevo-Foča (Rogoj) i šire područje Romanije. Na području Romanije za šlepere i teretna vozila sa prikolicom obavezno je korištenje lanaca. Sinoć od 21 sat obustavljen je saobraćaj na putu Jablanica-Posušje (na dionici Sovićka vrata-Rakitno). Na magistralnom putu Drvar-Bosanski Petrovac (preko prevoja Oštrelj) zbog jakog vjetra skrećemo pažnju na mjestimične sniježne nanose (14-16 km), a jakog vjetra ima i na širem području Tomislavgrada i Glamoča, gdje upozoravamo na zaleđen kolovoz. Vozačima savjetujemo oprezniju vožnju i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na putu Vrbaška-Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritoriji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banja Luke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Olovo-Kladanj-Tuzla (Olovske Luke i u blizini kamenoloma Stupari), Konjic-Jablanica-Mostar (tunel Crnaja i dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Nemila-Žepče (Želeće), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Posebna napomena za vozače!

U skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine o obavljanju poslova pomoć-informacije, Bosanskohercegovački auto-moto klub – BIHAMK je obavezan da svim motoriziranim građanima koji posjeduju vozilo registrirano u Federaciji BiH pružiti tri besplatne usluge tehničke pomoći na javnim cestama godišnje, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, i to na teritoriji: Unsko-sanske, Tuzlanske, Zeničko-dobojske, Bosansko-podrinjske, Sarajevske, Srednjebosanske i Hercegovačko-neretvanske županije.

Ukoliko se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti motorizirani građani imaju pravo i na uklanjanje neispravnih i oštećenih vozila sa kolovoza do baze AMK, najbliže servisne radionice ili parkinga po zahtjevu vlasnika na udaljenost od maksimalno 3 kilometra od lokacije kvara, a u cilju nesmetanog odvijanja prometa.

Vozilima koja se nalaze u kvaru izvan ceste na javnim parkinzima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge opravke vozila na licu mjesta, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti. Vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza, jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i učesnike u saobraćaju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar