Stanje na cestama u BiH

Stanje na cestama u BiH

Zbog ugaženog snijega otežano je prometovanje na svim dionicama preko planinskih prevoja, a BIHAMK izdvaja putove: Sarajevo-Foča (Rogoj), Priluka-Glamoč-Mlinište-Ključ, Turbe Karanovac, Travnik-Donji Vakuf (Komar), Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Bugojno-Kupres (Koprivnica), Olovo- Kladanj (Karaula), Srednje-Olovo (Nišići) Bosanski Petrovac- Drvar (Oštrelj), Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište), Gacko-Tjentište, kao i šire područje Romanije.

Na dionicama preko prevoja neophodno je korištenje lanaca za teretna vozila

U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji formira sniježne nanose. Na dionici Posušje-Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg koji I dalje pada, te jak vjetar, znatno otežavaju njihov rad.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja, te srušenih stabala. BiH AMK apelira na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima na putu, uz obavezno poštivanje prometnih propisa.

Zbog sanacijskih radova na magistralnom putu Jablanica-Mostar (kod restorana „Zdrava voda“), prometuje se naizmjenično, jednom trakom (u dužini od 150 metara). Sporije zbog radova tokom dana saobraća se i na ulazu u Stolac (iz smjera Mostara), kao i na skretanju za Orahovicu na području Konjica.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj (vjetar i snijeg) na graničnom prijelazu Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjen je promet za sve kategorije vozila. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

HRVATSKA

Iz smjera Dalmacije (i obratno) prema unutrašnjosti nema slobodnog pravca ni za jednu skupinu vozila.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar