STATISTIKA: Župa Gračac broji 799 članova, kršteno 19 umrlih 17

STATISTIKA: Župa Gračac broji 799 članova, kršteno 19 umrlih 17

Nakon blagoslova obitelji i kuća u župi Gračac, definirana je statistika te župe za 2022. godinu. U župi koja broji 12 mjesta, Škrobućane, Goricu, Gračanicu, Gračac, Trišćane, Lovnicu, Neraje, Ustiramu, Slatinu, Kućane i Hudutsko, trenutno je 270 obitelji sa 799 članova.

Iako je veliki broj župljana tijekom godine u inozemstvu na poslu, tijekom blagdana i Nove godine su redovno okupljeni u svojim domovima, pa tako i tijekom blagoslova obitelji i kuća.

U župi Gračac protekle 2022. godine kršteno je 19 djece, od toga 10 djevojčica i devet dječaka. Umrlo je 17 župljana, 11 muškaraca i šest žena. Vjenčalo se devet parova.

Prvu pričest primilo je sedam mladih.

Prva pričest u ramskim župama

Mladih je u župi Gračac 141. Onih najmlađih je 29, a najveći broj, njih 63, trenutno pohađa Osnovnu školu “Ivan Mažuranić” s područnom školom u Ustirami. Srednjoškolaca je 33. Veliki broj školu pohađa u Prozoru, dok neki odlaze nešto dalje, u Mostar, Sarajevo, Dubrovnik, Split ili Zagreb. Studenata je 16.

Osnovna škola “Ivan Mažuranić” u Gračacu održala tradicionalnu božićnu priredbu

Kada su u pitanju mladi župe Gračac, koji tijekom cijele godine borave u Gračacu, ali i oni koji dolaze svojim domovima tijekom vikenda ili blagdana, najviše se okupljaju u Franjevačkoj mladeži, koja je s duhovnikom, župnim kapelanom fra Markom Bandalom, najaktivnija posebno u vrijeme blagdana. Izrađuju se vijenci za župljane, pravi adventski vijenac i kiti crkva.

FRAMA Gračac održala prvu “Božićnu čajanku”

Prošle godine mladi su organizirali bogat “Advent u Gračacu”, a ove godine uz advent je organizirana i prva “Božićna čajanka”. Uvijek je tu i humanitarni karakter, prošle su godine mladi skupljali priloge za dom za napuštenu djecu “Don Bosco” u Africi, a ove godine novac je prikupljen za nabavku specijaliziranog vozila za djecu s poteškoćama u razvoju u Prozor-Rami

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing