Steinmeier: Njemačka ‘radi’ za Balkan

Steinmeier: Njemačka ‘radi’ za Balkan

Frank-Walter Steinmeier, ministar vanjskih poslova Njemačke, izjavio je da konferencija u Berlinu o zapadnom Balkanu podvlači da se Njemačka i dalje snažno angažira za cjelokupnu regiju.

U Berlinu se danas održava konferencija "Zapadni Balkan", na kojoj će sudjelovati visoki dužnosnici država regije – Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova, Hrvatske i Slovenije, Njemačke i Europske unije.

''Želimo iskoristiti ovaj sastanak kako bi odali priznanje dosadašnjem napretku regije na putu u Europsku uniju. Istovremeno, raspravljat ćemo o pitanjima koja su odlučujuća za brzinu i uspjeh približavanja zapadnog Balkana EU. Tom prilikom, bit će riječi i o tome kako države, pa i u okviru regionalne suradnje, mogu da unaprijede neophodne reforme'', rekao je njemački ministar, priopćila je njemačka vlada.

Steinmeier je rekao da se "raduje što u Berlin dolaze njegove kolege iz svih država zapadnog Balkana i drugi aktivni partneri".

''Upravo u svijetlu aktualnih međunarodnih kriza u našem susjedstvu, sa svojim kolegama želim da se konsultiram kako zajedničke europske vrijednosti i interese pojačano možemo da izrazimo kroz jednu jedinstvenu europsku vanjsku politiku'', rekao je on.

Kako piše beogradski Danas, premijer Aleksandar Vučić će u Belinu predstaviti plan od pet točaka. Vučić će predstaviti projekt rekonstrukcije pruge Novi Sad – Subotica, pored plana o modernizaciji pruge Beograd – Bar, saznaje Danas. Riječ je o projektu, koji je dio šireg regionalnog plana izgradnje i povezivanja pruge Beograd – Podgorica – Bar – Skadar – Tirana.
U okviru konferencije o zapadnom Balkanu njemačke vlade, Steinmeier će u 15.00 primiti na konsultacije šefove diplomacija devet zemalja kao i jednog člana Europske komisije u Vili Borsig u Berlinu.

Sudjelovat će šefovi diplomacija Srbije, Albanije, BiH, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Austrije i Slovenije, Ivica Dačić, Ditmir Bušati, Zlatko Lagumdžija, Enver Hodžaj, Vesna Pusić, Nikola Poposki, Igor Lukšić, Sebastian Kurz, Karl Erjavec, kao i komesar EU za proširenje Stefan Fuele.

Poslije konsultacija u Vili Borsig, ministri će od 18.00 sati sudjelovati u daljem programu konferencije u uredu njemačke kancelarke.

U ime Europske komisije, na konferenciji u Berlinu sdujelovat će njen predsjednik Jose-Manuel Barroso i komesari za energetiku i proširenje Gunther Oettinger i Stefan Fuele.

Nakon skupa, kako je najavljeno, u 17.30 bit će održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti Merkelova, Barroso i premijer Albanije Edi Rama čija zemlja trenutno predsjedava Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi.

bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar