Stier podnio ostavku, Plenković odredio nasljednicu

Stier podnio ostavku, Plenković odredio nasljednicu

Nova ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu, potvrdio je premijer Andrej Plenković u intervjuu za HRT.

Govoreći o stabilnosti nove vladajuće koalicije, Plenković je konstatirao kako je bilo i ranijih vlada koje su funkcionirale sa 77-78 zastupnika.

– Moj ključni cilj je bio da ne bude trećih parlamentarnih izbora u tri godine, rekao je i dodao kako, s obzirom na brojne krize s kojima je država sada sučeljena, bez političke stabilnosti bi rješavanje kriza bilo previše za bilo koju zemlju, a kamoli Hrvatsku.

Na pitanje je li koalicija HDZ-a i HNS-a prevara birača, Plenković je osudio izjave nekih kolega iz Sabora, za koje je rekao da su ‘ispod svake razine’.

– Sjetit ćete se izjava čelnika Mosta prošloga ljeta. Da li je prevara birača mosta činjenica da je Most išao s HDZ-om? Ista je stvar. Koalicija u kojoj su bili nakon izbora nije imala smisla, predsjednik SDP-a dao je ostavku, kazao je Plenković.

– Moja politička obitelj – pučani – u europskom parlamentu normalno koalira s liberalima, kojima pripada kolega Radoš iz HNS-a ili kolega Jakovčić iz IDS-a.

Naglasio je kako je u godinu dana otkad je postao predsjednik HDZ-a stranka pobijedila na parlamentarnim i na lokalnim izborima.

– HDZ ima predsjednicu države, Sabora, 19 od 21 članova Vlade, takav rezultat HDZ nije imao od sredine devedesetih…

Za ostavku ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera rekao je kako ga nije iznenadila, jer su o tome i ranije razgovarali.

– Mi smo razgovarali već dulje, i tijekom proteklih mjeseci, rekao je Plenković i dodao kako je postojao odmak između njega i Stiera u jednom manjem dijelu onoga što je on radio kao predsjednik Vlade. Kazao je da Stier podržava većinu onoga što zastupa i on, ali da ima ‘određene rezerve’ prema manjem broju tema.

Na pitanje je li ga iznenadila činjenica da Stier nije ponudio i ostavku na stranačku funkciju, Plenković je rekao kako o tome nisu ni razgovarali.

– Ja želim da HDZ bude čvrsto na desnom centru, tamo gdje ga je vidio naš utemeljitelj dr. Franjo Tuđman. Ako kolega Stier želi takav HDZ ja ga podržavam kompletno.

Osvrnuo se i na bivšeg člana HDZ-a Zlatka Hasanbegovića te nezavisnu zastupnicu Brunu Esih, koji su oboje ušli u Sabor preko liste koju je, naveo je, odobrilo HDZ-ovo Nacionalno vijeće.

– Iako su ušli u Sabor preko liste koju je odobrilo Nacionalno vijeće, kolege Hasanbegović i Esih su u petak glasali identično kao i SDP. To nije niti korektno niti lojalno, ljudi to vide, rekao je Plenković.

“Službeno sam danas podnio ostavku na ovu funkciju kako bi mogao preuzeti novu dužnost u Saboru te se puno snažnije posvetiti stranačkom radu kao politički tajnik HDZ-a, što iziskuje puno više vremena na terenu nego što sam mogao na čelu Ministarstva. Razumije se, do imenovanja nove osobe na čelu Ministarstva, i dalje ću obavljati dužnost ministra vanjskih i europskih poslova. Vjerujem da se imenovanje može očekivati u narednih par tjedana. Želio bih istaknuti kako smo u prvih pola godine mandata vlade uspostavili vođenje samosvjesne vanjske politike. Želim se zahvaliti svim djelatnicima i djelatnicama Ministarstva vanjskih poslova. Ako bih trebao rezimirati poruku, onda bih rekao da je nova zadaća implementirati ono što sam napisao u eseju “Nova hrvatska paradigma” i ono što sam s Andrejom obećao na unutarstranačkim izborima u HDZ-u. Vrijeme je za načelo “Jedan član, jedan glas” na izbor svih dužnosnika u HDZ-u, na svim razinama. Štoviše, vjerujem da to načelo moraju uvesti sve političke stranke. HDZ pripada svim našim članovima. Svi članovi HDZ-a moraju imati pravo da izaberu one ljude u predsjedništvu i stranačkim tijelima koji će donijeti ključne odluke za stranku i, što je najvažnije, za Hrvatsku”, rekao je Stier prilikom obraćanja javnosti.

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar