Stiglo pola milijuna kineskog cjepiva Sinopharm za koje se od javnosti krije cijena

Stiglo pola milijuna kineskog cjepiva Sinopharm za koje se od javnosti krije cijena

Na sarajevski aerodrom  stiglo je 500.000 doza cjepiva Sinopharm iz Narodne Republike Kine, prva isporuka koju je Federacija Bosne i Hercegovine kupila izravnom nabavkom od kineskog proizvođača. Kolika je cijena cjepiva koja je isplaćena iz federalnog proračuna, odnosno, iz džepa poreznih obveznika i dalje je – tajna.

Na ovakvu netransparentnost pristali su Vlada FBiH, a i v.d. ravatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić. Podsjetimo da su upravo ovakve i slične nelogičnosti bile i povodom ostavke sada već bivšeg ravnatelja Zavoda, dr. Davora Pehara.

Pošiljku je, u društvu zamjenika veleposlanik Kine u Bosni i Hercegovini Miao Dake, dočekao vršitelj dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Siniša Skočibušić.

Radi se o do sada najvećoj pojedinačnoj isporuci cjepiva protiv COVID-19 za BiH

Podsjetimo da je ugovor o isporuci, od strane FBiH potpisan 10. lipnja, a cijena cjepiva, koliko je isto plaćeno, i danas je tajna.

Prilikom dopreme cjepiva na sarajevskoj zraćnoj luci, dr. Skočibušić je kazao da je to jamstvo za nastavak imunizacije u FBiH i “odraz prijateljstva Kine prema BiH” i ni danas nije želio novinarima odgovoriti na pitanje koliko su cjepiva koštala.

Podsjetimo, premijer FBiH Fadil Novalić tada je kazao da je potpisan ugovor o izravnoj nabavci 500.000 doza cjepiva Sinopharm s proizvođačem te da je ugovor u ime Vlade Federacije BiH potpisao v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH dr. Siniša Skočibušić.

“Također je poznato da zbog klauzule o javnosti nismo u mogućnosti dati više informacija o ovome. Vlada Kine je odobrila Federaciji BiH iznos pola milijuna doza cjepiva”, rekao je Novalić navodeći da će Vlada FBiH “nastaviti poduzimati sve kako bi građanima osigurala cjepiva.

To je u istupima za medije potvrdio i Skočibušić koji je kazao kako ima čvrsta obećanja o vrlo skoroj isporuci, jer isporuke iz Kine kontrolira Vlada NR Kine i zbog klauzule tajnosti iz ugovora nisu u mogućnosti iznositi više informacija, poput cijene koja se plaća iz Federalnog proračuna.

“Cijena ugovora, što se tiče Sinopharma, je povjerljiva, taj dokument je klasificiran kao povjerljiv s obzirom na to da je to zahtjev samog proizvođača i nismo u mogućnosti govoriti o tome”, kazao je Skočibušić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar