STIPIĆA LIVADA: Obljetnica jednog od najtežih zločina nad Hrvatima u BiH

STIPIĆA LIVADA: Obljetnica jednog od najtežih zločina nad Hrvatima u BiH

Hrvatski civili i branitelji, točnije 33 vojnika i šest civila, stradalo je na današnji dan na Stipića livadi u župi Doljani, općina Jablanica. Danas je, 28. srpnja 2022. godine, odana je počast i obilježena 29. obljetnica, a brojna vojna i civilna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće za sve stradale. Nakon toga je uslijedila misa zadušnica. 

Polaganje cvijeća i paljenje svijeća upriličeno je u 10:30, a misa u čast poginulih služena je u 11 sati.

Zločin je u jutro 28. srpnja 1993. godine počinjen od strane pripadnika Armije BiH, a koji su na ovoj lokaciji ubili i masakrirali 39 ljudi. Na Stipića livadi su nađena nagomilana tijela sedam hrvatskih civila, čija tijela ubojice nisu zakopale. Među pripadnicima se spominju i mudžahedini. Danas u općini Jablanica ne živi niti 500 Hrvata, dok ih je 1991. godine bilo 2220. Žive pretežito u župi Doljani.

Jedan od najtežih zločina nad Hrvatima u BiH

Mnogi ističu kako je slučaj na Stipića livadi vrlo jasan i argumentirano prikazan nadležnima i javnosti, ali još nitko za zločin nije odgovarao. Razlog su nebriga sudova, tužiteljstva i politike, smatra se.

Armija BiH je 28. srpnja 1993. tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi. Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 osoba u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH. Osim što je podignuta jedna optužnica pred Županijskim sudom u Mostaru, koja je odbačena, nitko nije odgovarao za taj stravični zločin.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni
Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Zapadno-hercegovačke županije pak kaže: “Tog kobnog jutra 28. 7. 1993.godine pripadnici 44. Brdske brigade IV. Korpusa Armije BiH, pripadnici MUP-a općine Jablanica, naoružana skupina muslimana iz sela Jelačića i grupa mudžahedina, oko 10 sati napadaju selo Doljane. Taj dan na području Doljana zarobljeno je 185 mještana Hrvata među kojima je bilo 37 djece i 10 trudnica, koji su protjerani i zarobljeni u logor “Muzej” u Jablanici, a 33 vojnika i šest civila su svoje živote ostavili na lokalitetima Doljani-Stipića livade. Tijela stradalih su bila nagorjela, masakrirana, skalpirana, odrezanih genitalija, smrskanih lubanja čak su neka tijela bila i minirana kako bih nastradali oni koji ih budu kupili. Bilo je i tijela kojima je obdukcija pokazala da su ih žive rezali i vadili organe. Kako stoji u javno dostupnim zapisima vođe ovog zločinačkog čina bili su: Behrem Bećir Beća, Ismet Elagović Pegla. Amir Halihodžić-Prpa i Jusuf Kevrić.”

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing