Što će biti sa BiH studentom uhapšenim u Turskoj?

Što će biti sa BiH studentom uhapšenim u Turskoj?

Roditelji studenta Selmira Mašetovića, koji je 22. svibnja ove godine uhićen u Turskoj zbog sumnje da je povezan s FETO-om, do danas nisu uspjeli ostvariti čak ni telefonski kontakt sa sinom. Službeno Sarajevo četrnaest dana nakon uhićenja šuti, a turske vlasti nisu dozvolile ni predstavnicima diplomatske misije BiH u Erdoganovoj zemlji da posjete Mašetovića.

Službenici turskih policijskih agencija 22. svibnja 2018. godine uhitili su Selmira Mašetovića zbog sumnje da je povezan s FETO-om. Javnosti je za sada poznato da je Mašetović pao u nemilost Erdoganovog sistema zbog korištenja mobilne aplikacije ByLock, a za koju turske vlasti vjeruju da je korištena kao sredstvo komuniciranja članova pokreta Fetullaha Gulena.

Vlasti u BiH ni 14 dana nakon uhićenja nemaju nikakvih detaljnih informacija o Mešetoviću u Republici Turskoj i generalno odnosu turskog sustava prema bh. državljaninu koji se trenutačno nalazi u zatvoru.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH potvrdilo je da je 31. svibnja 2018. godine tursko tužiteljstvo obavijestilo Generalni konzulat BiH u Istanbulu da se protiv državljanina BiH vodi postupak. To znači da je Turska čekala čak deset dana da bi službene predstavnike bh. vlasti u Istanbulu informirala o uhićenju njihovog državljanina.

Ovim povodom u petak smo kontaktirali Ministarstvo pravde BiH koje je središnji organ za komunikaciju s drugim zemljama u pružanju međunarodne pravne pomoći u kaznenim i građanskim stvarima. Međunarodna pravna pomoć podrazumijeva ukupnu komunikaciju pravosudnih organa Bosne i Hercegovine s pravosudnim organima u inozemstvu.

Informacija dostavljena Ministarstvu pravde BiH tek u petak

Iz Ministarstva pravde BiH kasno iza podne kazali su nam kako nemaju nikakvih informacija o uhićenju bh. državljanina u Turskoj, odnosno da im Ministarstvo vanjskih poslova BiH još uvijek nije proslijedilo informaciju koju je dobilo iz turskog tužilteljstva.

Međutim, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH danas su nam ipak potvrdili da je ova institucija u petak (1. lipnja) obavijestila Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH o uhićenju bh. državljanina u Turskoj.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH rekli su nam da je Generalni konzulat u Istanbulu u kontaktu s obitelji uhićenog i odvjetnikom koji po službenoj dužnosti zastupa našeg državljanina.

“Očekuje se sudski proces protiv bh. državljanina. Generalni konzulat je predložio listu odvjetnika koji poznaju jezike Bosne i Hercegovine i turski jezik obitelji  osumnjičenog. Isto tako se očekuje odgovor vezano za dozvolu posjete bh. državljaninu”, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Međutim, obitelj na drugoj strani upozorava kako je odvjetnik koji je po službenoj dužnosti angažiran da zastupa Selmira odbio daljnji angažman uz obrazloženje da taj slučaj nije u njegovom domenu. Mešetovićevi roditelji nemaju ni financijsku pomoć države BiH, odnosno diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Turskoj, koje navodno nema odobrenih sredstava za postupanje u smislu angažiranja odvjetnika.

Posebno je zabrinjavajuće što vlasti u Turskoj nisu dozvolile Selmiru ni da telefonski kontaktira svoje roditelje, isto kao i šutnja turskih vlasti na molbu Generalnog konzultata BiH u Istanbulu da im se omogući posjeta Mašetoviću.

Javno mišljenje u BiH (oporbene političke stranke, politički analitičari, javne ličnosti, veliki broj građana BiH na društvenim mrežama), a koje godinama kritizira bh. vlasti zbog podaničkog odnosa prema predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu, poručilo je kako su vlasti u službenom Sarajevu i na ovom primjeru pokazale da im je Erdoganov rat s političkim protivnicima važniji i od života državljana BiH.

Samo tri političke stranke oglasile su se u vezi s uhićenjem bh. državljanina u Turskoj i to Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka (NS) i Narodna stranka radom za boljitak. Još uvijek nije poznato hoće li se u narednim danima o svemu oglasiti i ostale probosanske stranke, odnosno SDA, SDP, Nezavisni blok i DF.

Pod hitno tražiti od Erdogana da vrati bh. studenta u BiH

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić pozvao je člana Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da iskoristi svoje prijateljstvo s Erdoganom i da učini sve kako bi se Mašetović vratio u BiH.

“Ne mogu se prijateljstva graditi samo kada to treba turskoj vlasti ili SDA, a ne kada je to u interesu građana BiH. Tražim od turskih vlasti da puste građanina BiH, ako je uradio nešto što je suprotno zakonima, to će se procesuirati pred nezavisnim pravosuđem BiH”, rekao je Radončić.

Predsjednik Narodne stranke radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović pozvao je članove Predsjedništva BiH da hitno poduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi oslobodili mladog studenta Selmira Mašetovića koji je postao žrtva političkog zatočeništva u Turskoj.

“Svim našim mladima u BiH i studentima koji su zbog loših uvjeta u svojoj državi bili primorani otići da studiraju ili rade u druge zemlje, jer im vlast proteklih više od 25 godina nije osigurala uvjete i perspektivu da studiraju i rade u svom i na svom, barem osigurajte zaštitu od nepravde koja im se događa u tuđim zemljama”, priopćiio je Ivanković Lijanović.

Iz Naše stranke podsjetili su nadležne institucije u BiH da su dužne zaštititi svoje državljane gdje god da se nalaze, u ovom slučaju da potvrde na temelju čega je njihov državljanin uhićen, odnosno postoji li prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i slobodama opravdana sumnja da je ta osoba izvršila kazneno djelo.

“Zastrašujuće je da neko bude uhićen samo zato jer je instalirao aplikaciju ili zato što ima različite poglede na svijet od aktualnog režima, pogotovo jer su neosnovane i nepotvrđene sumnje zbog kojih je Mašetović uhićen. Lider režima koji uhićuje ljude zbog aplikacije dobrodošao je u Sarajevo i tom činjenicom smo također zabrinuti”, propćeno je iz Naše stranke.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan dva dana prije Mašetovićevog uhićenja održao je predizborni skup AK partije u Sarajevu. Svjetski mediji žestoko su kritizirali bh. vlasti jer su dozvolile održavanje ovog skupa. Erdogan je u glavnom gradu BiH jasno dao do znanja predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću kako očekuje da se napori i mjere protiv svih struktura terorističke organizacije FETO u Bosni i Hercegovini što prije okončaju.

Inače, Gulenov pokret koji turske vlasti nazivaju “Fetulahova teroristička organizacija” (FETO) ne nalazi se na listi terorističkih organizacija u BiH. Ta činjenica nije spriječila domaće političare da bez ikakve institucionalne klasifikacije ovaj pokret okarakteriziraju kao “teroristički” te se na taj način dodvore AK partiji u Turskoj.

Turske vlasti također su 2016. uhitile jednog bh. studenta pod sumnjom da ima veze s organizacijom FETO, za koju tamošnje vlasti tvrde da su teroristička organizacija. Student iz Cazina Samed Nadarević je oslobođen svih optužbi.

(Izvor: Klix.ba)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar