Što će za BiH značiti ulazak Hrvatske u Schengen?

Što će za BiH značiti ulazak Hrvatske u Schengen?

Ulaskom u Šengenski prostor hrvatska granična policija postat će odgovorna za čuvanje granice Europske unije. Očekuje se tako da će praksa kontrole na graničnim prelazima sa prvim susjedima biti pooštrene.

Susjedna Hrvatska očekuje završne odluke prema kojima bi od prvog siječnja, paralelno s ulaskom u eurozonu, postala i dio šengenskog prostora. Ulaskom u Schengen hrvatska granica će postati vanjska  granica Unije.

Što će to značiti za BiH?

Ulaskom u Šengenski prostor hrvatska granična policija postat će odgovorna za čuvanje granice Europske unije

Očekuje se tako da će praksa kontrole na graničnim prelazima sa prvim susjedima biti pooštrene. U Vanjsko-trgovinskoj komori podsjećaju da su od 30 graničnih prijelaza za međunarodni teretni promet samo dva prijelaza na kojima se može vršiti uvoz svih vrsta roba i da bi od početka sljedeće godine zbog oštrijih kontrola mogli biti dodatno opterećeni.

Ulaskom Hrvatske u Schengen mi očekujemo određene pojačane kontrole, iako nas uvjeravaju da u tom kontekstu neće doći do nikakvih novih procedura, ali dovoljno vam je to da vi raspolažete sa 2 granična prelaza. Pri tom ne smijemo zaboraviti činjenicu da BiH 72% svojih roba izvozi na tržište EU, a prva tranzitna zemlja je Hrvatska.

Vjekoslav Vuković, potpredsjednik VTK BiH, kaže: ”Očekuju da će im nakon službene potvrde o ulasku u šengenski prostor nadležne institucije iz Hrvatske prenijeti svoja iskustva koja imaju sa postojećom granicom Schengen zone u Sloveniji. A iskustva prevoznika su – čekanja i detaljne kontrole. Mi smo očevici da na graničnim prelazima BiH su zaista ogromne gužve se dešavale proteklih 10 godina, a sada ulaskom Hrvatske u Schengen sve te gužve koje su se događale na granici sa Slovenijom prelaze na granicu sa BiH i RH.”

Hrvatska će ulaskom u Schengen prijevoznicima raditi jedan veoma detaljan pregled koji je po obavezama da to radi gdje će doći do još većih gužvi nego što jesu

Nikola Grbić, Udruženje prijevoznika za unutrašnji i međunarodni promet RS: “Mogući problemi mogli bi se riješiti otvaranjem dodatnih prelaza koji imaju potpunu kontrolu roba ili osposobljavanjem jednog od postojećih gdje bi fitosanitarne inspekcije radile 24 sata dnevno.”

Ratko Kovačević, glasnogovornik UNOBiH, navodi: ”Što se tiče određenih nekih drugih prijelaza gdje bi se možda mogle uvoziti i izvoziti robe koje zahtijevaju fitosanitarne ili druge preglede to je isključivo stvar dvije zemlje BiH i Hrvatske i unutar toga međunarodnog ugovora mora se točno definirati koji je to granični prijelaz od kada na tom prijelazu je moguće da se vrši promet takvih vrsta roba. Postoje posebne komisije u BiH koje surađuju sa sličnim tijelom u Hrvatskoj i sami zahtjevi treba da budu upućeni prema toj komisiji”.

U sigurnosnom smislu ulazak susjedne zemlje u Schengen zonu doprinijet će većem stupnju zaštite vanjskih granica schengenskog prostora, a time i naše zajedničke granice, priopćili su iz Granične policije BiH

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, navodi: ”Kroz različite vidove dosadašnje uspješne suradnje, uvjerili smo se da su u navedenoj zemlji u prethodnim godinama uloženi značajni napori u oblasti zaštite granice, a samo pristupanje Schengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kriterija, a time i potvrda veoma visoke razine sigurnosti vanjskih granica u navedenoj zemlji što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala”.

I građane očekuju novine prilikom ulaska u Europsku uniju od sljedeće godine.

ETIAS sustav trebao je biti paralelno uspostavljen sa ulaskom Hrvatske u Schengen, ali je njegova primjena odgođena do studenog 2023. godine.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing