• Što je objavljivano i najviše čitano na Ramskom vjesniku kroz 2019. godinu
  • Što je objavljivano i najviše čitano na Ramskom vjesniku kroz 2019. godinu
  • Što je objavljivano i najviše čitano na Ramskom vjesniku kroz 2019. godinu
  • Što je objavljivano i najviše čitano na Ramskom vjesniku kroz 2019. godinu
  • Što je objavljivano i najviše čitano na Ramskom vjesniku kroz 2019. godinu
  • Što je objavljivano i najviše čitano na Ramskom vjesniku kroz 2019. godinu

Što je objavljivano i najviše čitano na Ramskom vjesniku kroz 2019. godinu

Općina Prozor-Rama je u 2019. godini nastavila s brojnim infrastrukturnim projektima.  Često se može čuti kako je sada lako sve to raditi kada ima toliki proračun i zašto nije prije ulagala toliko u infrastrukturu dok mnogi nisu otišli iz Rame.

Odgovor je jednostavan, ali put do povećanja proračuna nije bio jednostavan. O tome smo često pisali. Ipak, i ove godine se može izdvojiti nekoliko sudskih presuda i dobivena apelacija  da je općina Prozor-Rama upravu kada inzistira na isplati sredstava obeštećenja.

Prva takva presuda stigla je u ožujku 2019. godine.

 

ODBIJA SE KAO NEOSNOVANA APELACIJA „JP ELEKTROPRIVREDA HZ HB MOSTAR“…

Ovim riječima započinje tekst presude Ustavnog suda BiH koji je sada službeno zaprimljen u općini Prozor – Rama, a u svezi apelacije koju je podnijela JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar u pokušajima da ne prihvati obvezu plaćanja naknade (po Zakonu o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda poduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata) po povećanim iznosima, usklađenima sa zakonskim propisima. Prethodno je  ovo poduzeće upućivalo reviziju Vrhovnom sudu, a prije toga žalbu Županijskom sudu na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Mostaru.

 

Sud naredio HNŽ-u isplatu više od pola milijuna maraka općini Prozor – Rama za prijevoz učenika

Županijski sud naredio HNŽ-u isplatu više od pola milijuna maraka općini Prozor – Rama za prijevoz učenika. Presuđeni iznos, zajedno sa zakonskim zateznim kamatama i troškovima postupka, HNŽ je dužna uplatiti na račun općine Prozor – Rama u roku od 30 dana od dana presude, točnije, do 10.08.2019.

U stalnoj borbi za sredstva koja joj pripadaju po zakonu općina je povećavala proračun te je nastavljeno s brojnim infrastrukturnim projektima.

  • Asfalitrani su lokalni putovi u Rumbocima,
  • Zavšeno je uređenje puta kroz Kute,
  • Sufinanciranje s 30 posto regionalnog puta Prozor – Tomislavgrad na dionici Podborsko raskrižje – Ripci
  • Uređen je dio Sinjekse ulice u Prozoru,
  • Završeno je asfaltiranje puta Kovačevo Polje – Maglice,
  • Zacrnio se asfalt na Proslapu i Kozlu,
  • Sanacija potoka Dragićina u Perićima
  • Izvršena rekonstrukcija vodocrpilišta u Perićima i postavljene nove crpke,
  • Izmjena opreme zasunske komore u vodospremniku Krč
  • Završeni bazeni za naselja Ometala, Lapsunj, Šlimac i Družinovići te je psotavljen glavni i sekundarni cjevovod,
  • Izvršena je izmjena glavnog azbestnog cjevovoda od Prozora do Podborskog raskrižja,
  • Izvršene su pripreme za uređenje puta za Ćališe,
  • Završena izgradnja vodovoda za Lovnicu u MZ Gračac,
  • Vodovod za naselje Lug,

Tu su još brojni drugi projekti za koje su potpisani ugovori za njihovu daljnju realizaciju ili početak:

  • Potpisan ugovor za izgradnju kolektora otpadnih voda,
  • Ugovor za izgradnju sortirnice otpada,
  • Također je potpisan ugovor za završetak gradske mrtvačnice u Prozoru.
  • U tijeku su radovi na dvorani za Mjesnu zajednicu Gračac i plaža na Ustirami uz Jablaničko jezero.
  • Izgrađene su kapelice s mrtvačnicom na Banj brdu i Ustirami.
  • Izgrađeno je malonogometno igralište u MZ Gračac.
  • Započeli su radovi na proširenju puta Izlaz – Orašac

PROZOR DOBIVA AUTOBUSNI KOLODVOR

Prozor dobiva autobusni kolodvor zahvaljujući Općini Prozor-Rama koja kupuje zemljište i prostor od tvrtke „TIOIL“.d.o.o

Sigurno se starije generacije sjećaju „autobusne stanice“ kod „Bara“ koja nije ispunjavala nikakve prometne kriterije.  Tek nakon rata na privatnu inicijativu izgrađen je kolodvor na ulazu u Prozor iz pravca Jablanice na magistralnoj cesti M 16.2. No, taj kolodvor nakon nekog vremena prestaje s radom.

Stoga Općina Prozor-Rama poduzima radnje kako bi ponovno organizirala autobusni kolodvor na toj lokaciji. U tijeku je proces kupnje zemljišta i objekata autobusnog kolodvora od sadašnjeg vlasnika, tvrtke „TIOIL“ doo Vitez.

„Postoji veliki interes, odnosno stvarna potreba  građana za funkcioniranje autobusnog kolodvora u našoj općini. Na žalost, privatni sektor nije snažan u toj mjeri da bude organizator autobusnog kolodvora, tako da je preostalo to da Općina organizira i tu uslugu svojim građanima“,  pojasnio nam je općinski načelnik, dr. Jozo Ivančević.

Ramski biciklisti vozili  za Vukovar

Deset članova Biciklističkog kluba “Ventus” Prozor-Rama 22.05.2019. je oko 9 sati iz Prozora krenulo na do sada najveću rutu i to za Vukovar. Nakon višednevnih fizičkih priprema, ali i logističkih ekipa se uputila prema Vukovara kako bi i na ovaj način odala počast žrtvama Vukovara, ali i promovirala biciklizam i svoj kraj.

“Zahvaljujemo se svojim obiteljima i svima koji su na bilo koji način pomogli naš odlazak u Vukovar. Na jedan poseban način ćemo se zahvaliti svim sponzorima. Nadamo se da će nas pratiti dobro vrijeme i da će proći sve u redu.” – kazao je Mladen Papak, predsjednik kluba prije polaska iz Prozora.

Relacija kojom će voziti je Prozor – Vitez – Doboj – Brčko – Županja i Vukovar.

 

 

Skupština JKP „Vodograd“ osnovala javno građevinsko poduzeće JP „KOMGRAD“ d.o.o. Prozor-Rama

Skupština JKP „Vodograd“ Prozor-Rama na sjednici koja je održana 16. svibnja 2019. godine osnovala je javno poduzeće koje će se uglavnom baviti građevinskim radovima.

Na Skupštini JKP „Vodograd“ koja je održana u četvrtak, 16. svibnja 2019. godine u zgradi poduzeća u Prozoru, raspravljalo se o  godišnjem izvještaju poslovanja za 2018. godinu, zatim o raspodjeli dobiti društva. Razmatran je i usvojen plan poslovanja za ovu godinu.  Doonesena je i odluka o izboru ovlaštenog revizora.

Svakako su najzanimljivije točke  bile koje su se odnosila na osnivanje novog javnog poduzeća. Zbog povećanja obima poslova i sve većih potreba za novim građevinskim zahvatima Skupština je donijela odluku o formiranju novog javnog poduzeća koje će se uglavnom baviti izvođenjem građevinskih radova.

Odlukom o osnivanju novog poduzeća osnovano je javno poduzeće koje će obavljati građevinske poslove,  a naziv poduzeća je JP ” KOMGRAD ” d.o.o. Prozor-Rama.  Za direktora poduzeća imenovan  je Dario Ćališ, magistar građevine.

Otvaranjem ovog poduzeća stvaraju se  mogućnosti za nova radna mjesta i obavljanje većeg kapaciteta građevinskih radova na prostoru općine Prozor-Rama, a i šire.

Održano Prvenstvo mažoretkinja BiH u Prozor-Rami

U Gradskoj sportskoj dvorani u Prozoru je u nedjelju, 2. lipnja 2019. godine održano Prvenstvo mažoretkinja BiH, na kojem je nastupilo oko 350 mažoretkinja iz Širokog Brijega, Novog Travnika, Kiseljaka, Kreševa i Prozor-Rame.

Najtrofejnije su bile mažoretkinje Širokog Brijega, koje su se okitile zlatom u svim kategorijama, osim u kategorijama juniori solo štap i seniori solo štap, gdje su osvojile srebro.

Kod ramskih mažoretkinja najuspješnija je bila Matea Anić, koja je osvojila broncu u kategoriji juniori solo štap.

Na Uzdolu blagoslovljen spomenik braniteljima Uzdola i Rame

Na Uzdolu je u nedjelju 23. lipnja 2019. godine blagoslovljen spomenik braniteljima Uzdola i Rame.

Program blagoslova započeo je misnim slavljem  ispred stare crkve na Uzdolu koje je predvodio kardinal Vinko Puljić.

Nakon mise župnik don Ivo Tomić je zahvalio kardinalu na prevođenju misnog slavlja i svim vjernicima na sudjelovanju. Također je posebno pozdravio sestru Vedranu Ljubić, misionarku u Ugandi koja je u posjetu rodnoj župi i domovini BiH i Hrvatskoj.

Na ovoj misi prikupljeni su posebni prilozi za potporu u radu sestre Vedrane. Ona je pozdravila vjernika u prisustvu svoje sestre iz Ugande, te je zahvalila na svakoj potpori koja joj je iskazana u njezinu radu.

Misu su pjevale članice Etno skupine “Čuvarice”.

Nakon misnog slavlja kardinal Puljić je izmolio opijelo u Memorijalnom centru.

Od crkve vjernici su se svečanim mimohodom uputili do mjesta Cer gdje je izgrađen spomenik koji je izgrađen najviše potporom Vlade Republike Hrvatske, općine Prozor-Rama i drugih donatora i dobrovoljnih priloga.

Na početku ceremonije blagoslova i otkrivanja pozdrave je uputio Josip Prskalo, predsjednik Udruge Treće bojne i branitelja Uzdola.  Nazočnima se obratio i Zvonko Milas, izaslanik Vlade Republike Hrvatske. Naravno, tu je bio i neizostavni pozdrav Dragana Čovića, predsjednika HNS-a.

Spomenik je blagoslovio kardinal Puljić dok su vrpcu zajednički presjekli  Zvonko Milas, Dragan Čović i Kazimir Zelenika u ime Treće bojne.

 

Enver Buza proglašen krivim za zločin na Uzdolu i osuđen na 12 godina

Enver Buza na sudu BiH u odjelu za ratne zločine 30. rujna 2019. godine proglašen je krivim i prvostupanjski osuđen na dvanaest godina za zločin počinjen 14. rujna 1993.  u Uzdolu,  općina Prozor-Rama. Tada  su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona Armije BiH čiji je komandant bio Enver Buza, ubili  27. civila hrvatske nacionalnosti.

Za podizanje optužnice bile su potrebne 23 godine, a do izricanja presude 26 godina.

U optužnici i tijekom postupka dokazano je da  su pripadnici Samostalnog bataljona Prozor u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križ, Zelenika i Raiči, te na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Buza je bio fizički u blizini i promatrao tijekakcije. Iako je znao za djela – imao je dostavljene i dostupne informacije o zločinima i bila je potrebna istraga – on je samo sačinio zabilješku i propustio poduzeti određene radnje kako bi se procesuirali počinitelji zločina.

U zločinu u Uzdolu najmlađa žrtva je bio desetogodišnji Stjepan Zelić, a najstarija Luca Zelenika, koja je imala 87 godina.

Buza je presudom proglašen krivim što je za vrijeme rata u BiH postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava o zaštiti civila.

Vijeće je utvrdilo da je Buza, kao vršitelj dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, među kojima je najmlađa žrtva imala deset godina.

Utvrđeno je da su u napad izvršile jedinice Samostalnog bataljona pod konotrolom Buze, kao i dio pripadnika policije, koji su također bili pod kontrolom optuženog… Jedini zaključak Vijeća jeste da su stradali žrtve bili civili koji nisu sudjelovali u borbenim djelovanja”, kazala je predsjedavajuća sutkinja Željka Marenić, javio je BIRN BiH.

Buza je presudom oslobođen obaveze plaćanja troškova postupka, a obitelji žrtava su upućeni na parnicu. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Budući da se Buza brani sa slobode pravomoćnost presude također će sačekati na slobodu uz mjere zabrane napuštanja BiH, oduzimanja putonice i zabrana izdavanje nove te javljanje u policiju savakih 15 dana.

Hoće li pravosudni organi sada započeti pravni progon stvarnih nalogodavaca i izvršitelja zločina?

Izricanje presude pratili su članovi obitelji ubijenih i druga rodbina i prijatelji koji su nakon izricanja presude iskazali svoje ogorčenje tako malom kaznom i neprocesuiranjem stvarnih nalogodavaca i izravnih počinitelja.

 

NOVI TURISTIČKI PROJEKT ZA OPĆINU PROZOR-RAMA – RAMA UKLJUČENA U PROJEKT VIA DINARICA

Veliki međunarodni projekt Via Dinarica je koncept koji povezuje sedam država i teritorija kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpi: od Slovenije do sjeverne Albanije. Srce ove „mega staze“, slične stazama Via Alpina i Apalači, je u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ovaj projekat je inicijativa USAID-a i UNDP-a, koji se fokusira na dio Via Dinarice u BiH i koji se provodi u saradnji sa lokalnim partnerima. Osmišljena je sa sveukupnim ciljem da doprinese smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih različitosti u BiH kroz afirmaciju Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije, kao i da poveća konkurentnost BiH u oblasti turizma u prirodi.

Via Dinarica je platforma koja služi za promociju i razvoj lokalnih zajednica i malih poduzeća aktivnih na lokalnom, državnom i međunarodnom nivou u oblasti ugostiteljstva, usluga i turizma, kao i poljoprivrede i kulturnog nasljeđa.

Cilj projekta je uspostava koridora Via Dinarica, sa svoje tri glavne staze – bijelom, zelenom i plavom – kao turističkog proizvoda lokalnih zajednica koje tu žive i njime upravljaju, a koji osigurava održive prihode širokom spektru aktera. U svrhu postizanja ovog cilja, projekat Via Dinarica će:

Procijeniti i mapirati sve tri staze Via Dinarice u BiH;

Unaprijediti turističku infrastrukturu i ojačati kapacitete pružatelja turističkih usluga duž staza;

Promovirati, tržišno plasirati i ojačati identitet Via Dinarice u državi i inostranstvu; i

Podržati uspostavu partnerskih mreža i saradnju među relevantnim akterima duž staza Via Dinarice u BiH, kao i sa višim organima vlasti.

Uključivanjem općine Prozor – Rama, zajedno sa još 19 općina, otvaraju se nove mogućnosti za turistički sektor u ovoj općini.

„Zahvaljujemo se USAID-u I UNDP-u što su općinu Prozor – Ramu uključili u ovaj vrijedni međunarodni projekt. Nastojati ćemo biti dobri partneri kako bismo poboljšali cijeli projekt Via Dinarica, te kako bismo poboljšali turističke kapacitete u našoj općini“, rekao nam je načelnik, dr. Jozo Ivančević.

Potpisan Ugovor o suradnji s HELP-om za 20 donacija samozapošljavanja i zapošljavanja

U utorak, 8. listopada u  prostorijama općine Prozor – Rama upriličeno je potpisivanje Ugovora  sa njemačkom organizacijom Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. za donacije u razvoju samozapošljavanja kroz male projekte.

Općina i Help ovim dogovaraju  implementaciju projekta “Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije zapadnog Balkana 2019-2020” (u daljem tekstu: Projekt), kojim je predviđena dodjela materijalnih donacija na području Općine Prozor – Rama.

Ovim Ugovorom utvrđuju se načini suradnje i međusobne obveze po projektu koji će rezultirati sa 20 malih donacija poljoprivrednom sektoru. Ukupna vrijednost pojedinačne donacije biti će prosječno 2.000 €, od čega je predviđeno da Help sufinancira 50%, Općina 35% i korisnik 15%. Osim toga, Help će sa oko 4.000 € sufinancirati i jedan projekt koji može biti od zajedničkog interesa svim korisnicima.

Projekt financira Vlada Savezne Republike Njemačke kroz Pakt o stabilnosti za Jugoistočnu Evropu kao glavni donator.

Almin Adžović, direktor Help-a za BiH, istaknuo je da „.Radimo na način da kroz grantove od 2.000 eura pomažemo samozapošljavanje, odnosno, poboljšanje posla. S ovim današnjim potpisivanjem Ugovora krećemo u implementaciju projekta koji bi trebao trajati do kraja slijedeće godine. Cilj nam je da pomognemo ili pokrenemo 20 malih biznisa na području općine Prozor-Rama. Najprije ide informativna kampanja, zatim dostavljanje aplikacije i onda odabir korisnika.“

Potpisujući Ugovor, Načelnik Općine Prozor – Rama, dr. Jozo Ivančević, naglasio je kako je dobro da njemački donatori prepoznaju i male općine i pomažu ljudima u tim manjim mjestima. „Mnogi projekti poticaja u pokretanju i razvoju biznisa usmjereni su prema velikim proizvođačima i firmama, dok su mali nekako zapostavljeni. Mi kroz općinske poticaje za poljoprivredu, ali i drugo zapošljavanje pokušavamo pomoći upravo malim gazdinstvima. Ovaj Ugovor sa Help-om će biti dobar način da pojačamo pomaganje našim obiteljskim poslovima, kao i proširenje malih biznisa koji za cilj imaju samozapošljavanje i zapošljavanje od poljoprivrede do turizma.  Za očekivati je uskoro radionicu na koju će biti pozvani svi zainteresirani, nakon koje će uslijediti javni poziv za prijave korisnika. Bude li većeg interesa, nastojati ćemo raditi sa Help-om i u narednoj godini”.  rekao je načelnik općine dr. Ivančević.

 

Za poslove marginaliziranih žena iz općine Prozor-Rama odobreno 39.000 maraka

Ukupno 5 poslovnih ideja iz oblasti proizvodnje, ugostiteljstva, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti s područja općine Prozor-Rama dobilo je podršku iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, koje je pokrenuo USAID u  suradnji s lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Ugovore s korisnicima potpisali su Josip Juričić, pomoćnik načelnika  i Ada Hamidović, koordinatorica Poduzetničkog fonda za žene USAID/PPMG.

Odobrena sredstva iz Fonda  korisnice će  utrošiti za registraciju i doprinose za samozapošljavanje, ali i za kupovinu  opreme i repromaterijal koji je potreban u procesu proizvodnje.

Većina odobrenih  poslovnih ideja  trebali bi za  12 mjeseci pokazati opravdanost osnivanja kako za same korisnice tako i za lokalnu zajednicu u cjelini. Ukupna vrijednost Fonda podrške marginaliziranim grupama je 39 tisuća konvertibilnih maraka i zajedno ga financiraju s po 50 posto USAID i Općina Prozor Rama.

Prema riječima Josipa Juričića,  pomoćnika  općinskog načelnika, općina Prozor Rama uvijek se uključuje u Javne pozive međunarodnih institucija, a kojima je za cilj poboljšanje stanja u određenim oblastima  u ovom slučaju pomoć u  zapošljavanju  žena.

Na Javni poziv koji je bio objavljen od strane Općine Prozor Rama stiglo je 5 prijava, a odlukom Povjerenstva odabrano je svih 5 projekata među kojima je i proizvodnja pekarskih proizvoda i uslužnih djelatnosti čišćenja i kuhanja za stare i nemoćne.

Financijska sredstva za podršku biznisima se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena, koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od   biznisa. Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

U Zagrebu otvorena izložba “Amblemi ramskog zavičaja”

Izložba pod nazivom “Amblemi ramskog zavičaja” otvorena je u Zagrebu, 24. listopada 2019. godine u Studiju Moderne Galerije “Josip Račić”. Na ovoj izložbi predstavljeni su radovi akademskog kipara Petra Dolića čiji su radovi inspirirani Ramom. 

Izložba je otvorena u četvrtak, 24. listopada 2019. U 19 sati  u prisustvu brojnih Ramljaka i prijatelja Rame, te drugih ljubitelja umjetnosti.

Na početku prisutne je pozdravila Lana Šetka u ime ravnateljice Moderne Galerije, Biserke Rauter Pančić. Svoj pozdrav je uputila i Nevenka Šarčević, povjesničarka umjetnosti.

Autor izložbe Petar Dolić je iskazao svoje svjedočnstvo ljubavi prema Rami.

Organizator izložbe je općina Prozor-Rama te je dr. Jozo Ivančević, načelnik općine prigodom otvaranja kazao: Zavičaj i prošlost dvije su vrednote koje bitno određuju svako ljudsko biće. Mi na  prošlost danas gledamo relativno mirno. Oni koji su odselili ili nemaju blizinu s Ramom gledaju na tu prošlosti možda i ravnodušno. Ovom izložbom želim da shvatimo sebe kao dio ljudske povijesti i dio povijesti jednoga konkretnoga zavičaja, kao dio još neostvarene i nepomirene prošlosti, da se shvatimo kao hodajuća sjećanja koja – kao i naših prethodnika – žele smiriti se u ljudskom razumijevanju, i sabirati dijelove i ostatke prošlosti u mozaik naše ramske povijesti. Izložbom umjetničkih ostvarenja o našim Gastarbajterima i tematskim katalogom o njoj, iskazujemo poštovanje prema njima, njihovoj žrtvi i teškom životnom usudu. Oni su motiv ovog kulturnog događaja i glavni likovi čitave ove dramatične priče.

Izložbu je otvorio prof. dr. Fra Ivan Šarčević.

Uz ovu izložbu je priređen poseban katolog u kojem je fra Stjepan Lovirć pisao o samom “Gastarbajteru”, Nevenka Šarčević o samoj izložbi i djelima Petra Dolića postavljena u “Amblemi ramskog zavičaja” i fra Josip Jozić je na poseban način opisao poticaje i samu izložbu pod nazivom “Na valovima nade”.

Izložba je otvorena do 10. studenoga 2019., Stuj moderne Galerije “Josip Račić”, Margaretska 3, Zagreb.

Ramske mažoretkinje plesale za Katarinu

Dom kulture u Prozoru je bio pretijesan za posjetitelje koji su došli podržati Božićnu bajku za Katarinu koja je održana u petak, 20.12.2019.

Nije to bio obični koncert. To je bio koncert ljubavi, prijateljstva, koncert mladosti koja je pokazala kako je vrijedna i kako gaji najveće vrijednosti.

Dvorana je bila puna kao kutija šibica, ali se nitko nije žalio. Svi su bili tu zbog ljubavi i podrške Katarini i Ramskim mažoretkinjama. Katarina je četrnaestogodišnja mažoretkinja koja se od srpnja 2019. godine u Zagrebu liječi od raka kostiju.

Cijela dvorana je zajedno s rasplesanaim mažoretkinjama bila ispunjena emocijama. Osjećalo se neko posebno jedinstvo.  Mogli ste osjetiti kako svatko od posjetitelja želi preuzeti na sebe dio boli koju trpi Katarina i svako drugo dijete u ovo blagdansko vrijeme.

Ramske mažoretkinje su na najbolji način pokazale kako se gaji prijateljstvo, pomaže svojoj prijateljici i daje primjer odraslima kako je ljubav nešto najjače.

Kroz program su posjetitelje vodile Katja Dedić i Ana Beljo, nekadašnje članice ove vrijedne skupine. Odradile su taj dio kao najveći profesionalci.

Na kraju je bilo posebno emotivno kada je Marita Lovrić, voditeljica mažoretkinja, zahvalila svima koji su došli, pomogli na bilo koji način, posebno općini Prozor-Rama i načelniku dr. Jozi Ivančeviću koji stalno pomaže rad mažoretkinja i za potporu Katarini. U svom govoru nije mogla zaustaviti suze koje su govorile najviše.

Iz tiska izašla knjiga fra Tomislava Brkovića „Orašac u Rami“

Ovih dana je izašla iz tiska knjiga fra Tomislava Brkovića “Orašac u Rami”.  To je najbolja čestitka u povodu 50. obljetnice podružnice Orašac u župi Rama Šćit.  Ova knjiga ima svoju posebnu vrijednost mukotrpnim i sustavnim prikupljanjem podataka, dokumenata, fotografija i svjedočanstava. Ona će postati studijski udžbenik za različite teme iz povijesti, antropologije, etnologije i geografije. Službeno predstavljanje se očekuje već sredinom siječnja 2020. godine. 

U povodu 50. obljetnice podružne crkve u Orašcu nakladnička kuća Synopsis Sarajevo – Zagreb objavila je knjigu fra Tomislava Brkovića Orašac u Rami. Spomenuta obljetnica bila je prigoda autoru da podrobnije i sustavnije zaviri u prošlost svoga užeg zavičaja. Područje je to u jugozapadnom dijelu općine Prozor-Rama i stare župe Rama-Šćit u kojem su smještena naselja Kozo, Maglice, Orašac, potopljeni Proslap, Proslapska planina, kao i prostor planine Ljubuše i povremena naselja Mrkodol, Trebiševo i Zlopolje, dakle ona mjesta koja, nakon umjetnoga Ramskog jezera i izgradnje podružne crkve, pripadaju crkvi Sv. Nikole na Dubom.

Cilj knjige – Orašac u Rami – jest riječju i slikom otrgnuti zaboravu i prikazati životnost, raznoliko bogatstvo, ali i oskudnost pa i surovost stoljetnoga trajanja o kojem svjedoče stanovnici spomenutih naselja i objavljeni pisani izvori. Povijesni događaji uglavnom su vezani za pojedina naselja i događaje u njima. Stoga, kroz sadašnjost u ogledalu prošlosti, prvi dio knjige donosi povijesni prikaz naselja i stanovništva podružne crkve u Orašcu. Slijede potom informacije koje su, zbog nove morfologije, uvjetovane izgradnjom Ramskog jezera 1968. godine, dovele do gradnje podružne crkve, i novih vremena u kojima je tada glavnu riječ vodio iznimni ramski gvardijan, dr. fra Eduard Žilić.

Knjiga donosi podatke o tijeku gradnje ali i raznim obnovama podružne crkve kroz pedeset godina, zatim probleme tijekom gradnje kao i način pastorizacije vjernika, posebno organizaciju katehetsko-vjerske pouke. O arhitekturi crkve Mladena Fučića, unutarnjem preuređenju i umjetničkim djelima u crkvi govori tekst povjesničarke umjetnosti Nevenke Šarčević. U knjizi su prikazane i druge važne ustanove, kao što su podružna škola i sektorska ambulanta.

U formi kronike donesen je sažeti prikaz najznačajnijih događaja i zapisa o njima od 1878. do 2019. godine vezanih za podružnu crkvu i mjesta, pojedine ljude i zanimljivosti onako kao su ih bilježili pojedini kroničari u samostanu Rama-Šćit i zaljubljenici u ramski kraj. U nastavku knjige doneseni su statističko-dokumentirani podaci, na osnovi sačuvanih crkvenih i državnih popisa, koji svjedoče o naseljima i njihovim stanovnicima od 1741. godine do naših dana.

Prilozi u knjizi donose popise obitelji podružne crkve u Orašcu od 1968. do 2019. godine. Zatim popise onih koji su morali otići nekamo u nepovrat, u iseljeništvo radi izgradnje HE Rama ili u potragu za boljim i sigurnijim životom. U prilozima se nalazi također popis dvojnih prezimena i popis umrlih podružne crkve od 1947. do 2019. godine.

Mnoge fotografije i karte u knjizi, koje prate tekst, slikovno potvrđuju i upotpunjuju napisano i čitatelja dovode i približuju stvarnosti.

 

 

Koja to općina ili grad daju stipendije za sve redovne studente viših godina kao Prozor-Rama?

Koja to općina ili grad izdvaja za stipendije više od općine Prozor-Rama? U odnosu na Mostar Prozor-Rama za stipendije daje više od 150.000 KM, dok od Širokog Brijega daje čak 235.000 KM. Općina Prozor-Rama za akademsku 2019./2020.  izdvaja 300.000 KM.

Općina Prozor-Rama jedna je od općina koja daje najviše stipendija u BiH. Za proteklu akademsku godinu dodijeljene su 184 stipendije koje su se isplaćivale po 150 KM kroz 10 mjeseci što je po studentu 1.500 KM. Ukupni izdvojeni iznos je 276.000 KM.

Do 15. siječnja 2020. godine otvoren je natječaj za stipendije u akademskoj 2019./2020. godini. Očekuje se sličan broj prijava, jer se stipendije dodjeljuju svim  redovnim studentima druge i viših godina koji ne primaju stipendiju iz drugih izvora i za to moraju priložiti izjavu.

Grad Mostar daje  135.000 KM

Za usporedbu, grad Mostar je za ovu akademsku godinu raspisao natječaj za 82 stipendije koje se dodjeljuju u  četiri kategorije, studentima deficitarnih zanimanja, po osnovu učenja, zbog otežanog obiteljskog standarda i otežanih uvjeta života te uspješnim sportašima. Odabrano je 27 studenata deficiratnih zanimanja koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stipendije, 24 na temelju učenja, 24 zbog socijalne situacije i sedam sportaša. Stipendije će se isplaćivati u deset jednakih mjesečnih rata počevši od 1. listopada 2019. godine. Mjesečni iznos stipendije za studente deficitarnih fakulteta iznosi 200 KM ako studiraju izvan Mostara, a ukoliko studiraju u Mostaru, mjesečni iznos stipendije iznosi 150 KM. Mjesečni iznos stipendije za studente ostalih fakulteta je također 150 KM.  Prema tome, grad Mostar će za stipendije izdvojiti 135.000 KM.

Grad Široki Brijeg izdvaja 65.000 KM

Grad Široki Brijeg raspisao je u  natječaj za dodjelu 24 stipendije studentima deficitarnih zanimanja u akademskoj godini 2019./2020. Grad će tako u akademskoj 2019./2020. stipendirati 65 studenata, budući da je njih 41 upisalo tekuću godinu i nastavili s redovitim primanjem stipendije. Ukupni iznos stipendije po studentu je 1.000 KM te će ju studenti primati 10 mjeseci po 100 KM.

Općina Prozor-Rama će i za ovu godinu izdvojiti  300.000 KM što je za 165.000 KM više nego Mostar, dok od Širokog Brijega izdvaja 235.000 KM više za studentske stipendije.

Općina Prozor-Rama daje novčane potpore roditeljima za novorođenčad, također daje potporu pri polasku u školu. Tu je i besplatni prijevoz za učenike osnovnih i Srednje škole Prozor. Stipendije za sve redovne studente druge i viših godina i odrađivanje pripravničkog staža nakon završenog školovanja.

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar