Što kaže HNS, nije li i Dodik persona non grata u Hrvata?

Što kaže HNS, nije li i Dodik persona non grata u Hrvata?

Misa za nevine žrtve Bleiburga izazvala je svehrvatsko jedinstvo. Svi su stali uz bok kardinalu Vinku Puljiću u neotuđivu pravu da služi misu za bilo koga, a posebno za nevino ubijene.

Međutim, loptica je prebačena u Banja Luku, točnije preuzeo ju je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, izjavom “da je u Bleiburgu sve trebalo pobiti”, te je izvjesno da njegova izjava neće biti jednoobrazno osuđena kao što je to bio slučaj sa Sarajevom i pritiscima oko misnog slavlja, piše Hercegovina.info.

Urednik Katoličkog tjednika i Nedjelje.ba don Josip Vajdner borio se kroz svoje medije da brani ono što niti u jednoj normalnoj zemlji ne bi trebalo braniti – pravo na misu. Taman kad se to počelo hladiti stigla je Dodikova izjava. Pitali smo ga komentar.

“Još se, nažalost, jedanput u Bosni i Hercegovini pokazalo da je prvotno potrebno vidjeti tko govori, pa tek onda što govori. Gospodin Dodik se već profilirao kao šerif koji se u duhu Divljeg zapada obračunava s različitim temama i ljudima. U tom smislu valja promatrati i njegovu izjavu kako je na Bleiburgu sve trebalo pobiti. Ovih smo dana vidjeli u Sarajevu i cijeloj državi da je “civilizacija” strani pojam, a predsjednik RS-a nas je samo na to podsjetio”, prokomentirao je za naš portal Vajdner.

Počasni predsjednik Napretka Franjo Topić jedan je od graditelja mira i napretka u Sarajevu. Nakon nedavnih zbivanja oko svete mise, užasnula ga je Dodikova izjava o Bleiburgu.

“Da je ovakvo nešto kazano o životinjama digle bi se sve stranke i udruge. Izjava je tim gora što ne dolazi od obične osobe, nego od člana Predsjedništva”, kratko je prokomentirao Topić.

Istu konstataciju upotrijebila je i glavna urednica na portalu Republika, i suradnica više domaćih i inozemnih medija Vera Soldo, kazavši da bi se digla svjetska hajka, da visoki politički dužnosnik negdje izjavi slično, makar i u kontekstu ubijanja životinja.

“Izjava gospodina Dodika je više nego neprimjerena, sramotna i skandalozna i kosi se s temeljima demokratskog društva i svakim civilizacijskim vrijednostima, gdje on želi biti  u ulozi i porote i suda i egzekutora. Na žalost, izuzev reakcija iz pojedinih stranaka-članica Hrvatskog narodnog sabora, sumnjam da će konkretnija reakcija na njegov račun biti upućena iz ove krovne udruge političkog korpusa Hrvata u BiH jer ne treba podsjećati da je upravo Milorad Dodik čvrstim političko-ekonomsko interesnim vezama povezan sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i u tom kontekstu mislim da se i brojno članstvo te stranke ne slaže s ovakvom vrstom saveza. S tim u svezi, a i s obzirom na činjenicu da najjača hrvatska stranka ima svojevrsni monopol u HNS-u, Dodik je tu zaštićen kao lički medvjed, oprostite na ovakom izrazu”, kaže Soldo.

Na koncu, napominje ona, to potvrđuju i oštrije reakcije na neke daleko blaže kritike iz “političkog Sarajeva”, dok je ova skandalozna Dodikova izjava praćena šutnjom, kao i brojni prijašnji Dodikovi potezi i izjave koje su naišle na odlučne reakcije iz međunarodne zajednice.

“Podsjetit ću na jedan zanimljiv susret Dodika i novinara Slobodana Vaskovića, otvorenog kritičara vlasti i SNSD-a od prije nekoliko godina. Tada je Dodik, između ostaloga, rekao Vaskoviću da je ‘savez sa HDZ BiH bio ključan za opstanak RS-a’. On je tada Vaskoviću rekao da su ‘posljednjih godina prestali svi napadi na Republiku Srpsku iz Hrvatske, koja je članica EU’, i da je ‘to njegov veliki uspjeh, koji je omogućio opstanak RS’. Koji su još “deal-ovi” i zašto je Dodiku sve oprošteno, barem što se tiče njegovog partnera – samo je za nagađati. Dodik nikada nije dobio otvorenu kritiku od svojih partnera, koji su često njegove kontroverzne izjave popraćali tradicionalnom šutnjom i tako će, vjerojatno, biti i ovaj put. Stoga, je svako očekivanje kritike prema Dodiku iracionalno, pa čak i nakon njegove skandalozne izjave”, smatra Soldo.

U prilog njezinoj tvrdnji govori i činjenica da reakcije Hrvatskog narodnog sabora, ili HDZ-a BiH oko Dodikove izjave nema. Članice HNS-a HSP i HDZ 1990. već su osudile Dodikovu izjavu. HSP poziva HNS da javno osudi Dodikovu izjavu i prekine svaku suradnju dok se za istu javno ne ispriča. Devedesetka također u svome priopćenju poručuje Dodiku da ubijene ostavi na miru. Ovaj primjer pokazati će reagiramo li na sve uvrede, ili ima onih koji nam mogu govoriti što žele, zaključuje Hercegovina.info.

 

(Izvor: Hercegovina.info)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar