ŠTO KAŽE ZAKON: Sebiji Izetbegović prijete tri godine zatvora

ŠTO KAŽE ZAKON: Sebiji Izetbegović prijete tri godine zatvora

Odluka Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) da Sebiji Izetbegović, generalnoj direktorici KCUS-a i samozvanoj prvoj dami Bošnjaka, oduzme akademsko obrazovanje i poništi magisterij nosi sa sobom i kaznenu odgovornost, piše Avaz.

Tužiteljstvo ŽS već dvije godine bojažljivo vodi istragu o Sebijinom školovanju i akademskom putu.

No, odluka Senata je jasna. Utvrđene su brojne nejasnoće, diploma ne postoji, a indeks koji je dostavila Tužiteljstvu ne dokazuje apsolutno ništa bez ispita i dokaza da ih je položila!

Lažna isprava

S druge strane, Kazneni zakon Federacije je, također, jasan.

U članku 373., koji se odnosi na kazneno djelo krivotvorenje isprave, navodi se:

“Tko izradi lažnu ispravu ili preinači pravu ispravu s ciljem da se takva isprava upotrijebi kao prava, ili tko lažnu ili preinačenu ispravu upotrijebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

Tko kazneno djelo iz stava 1. ovog članka učini u pogledu javne isprave, oporuke, mjenice, čeka, javne ili službene knjige ili druge knjige koja se po zakonu mora voditi, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

Kako stoje stvari, Sebija je počinila i kazneno djelo prijevara.

Imovinska korist

I tu je jasan članak 394. Kaznenog zakona Federacije:

“Tko s ciljem da sebi ili drugom pribavi protupravnu imovinsku korist, dovede koga lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da na štetu svoje ili tuđe imovine što učini ili ne učini, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

Ako šteta prelazi 30.000 KM, a učinitelj je postupao s ciljem pribavljanja imovinske koristi takve vrijednosti, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Ono što je zanimljivo, s obzirom na to da je Sebija na pozicijama direktorice KCUS-a i nastavnice profesorice na Medicinskom fakultetu ostvarivala zaradu, potrebno je utvrditi kolika je tu zaista šteta i protupravna imovinska korist.

Što piše u Statutu KCUS-a

I Statut KCUS-a je više nego jasan. Sebija je morala biti suspendirana jer više ne ispunjava uvjete za rad na Medicinskom fakultetu i nema uvjete da vodi KCUS.

Jasno je navedeno što mora imati generalni direktor: završen medicinski fakultet, završena specijalizacija iz djelatnosti UKC-a, da je nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili izvanrednog profesora, odnosno docenta. Ali, kako ne ispunjava uvjete, ne može više biti ni na čelu ove ustanove.

Foto: Dnevni Avaz

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing