Što se smije prenijeti preko granica Hrvatske i Crne Gore, pripremite se kako vas ne bi kaznili

Što se smije prenijeti preko granica Hrvatske i Crne Gore, pripremite se kako vas ne bi kaznili

Preko hrvatske granice se ne smiju unositi meso ni mliječni proizvodi, ali je dozvoljeno najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga.

Kako se bliži vrijeme godišnjih odmora, koje će brojni građani provesti u susjednim Hrvatskoj i Crnoj Gori, tako se postavlja pitanje što se smije prenijeti preko granice, kako bi se izbjeglo plaćanje strogih kazni. Posebno u slučaju ulaska u Hrvatsku, koja je, podsjetimo, ušla u schengenski prostor. Tako su zabilježeni slučajevi u kojima su građani BiH platili kaznu višu od 500 eura, jer su na graničnom prijelazu imali šest kutija cigareta!

“Moguće je prenijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duhana. Možete kombinirati bilo koje od tih duhanskih proizvoda, ali ne smijete premašiti ukupnu dozvoljenu količinu. Možete nositi drugu vrijednu robu poput parfema, ali u maksimalnoj vrijednosti do 300 eura po putniku”, objavljeno je na stranici Carinske uprave Republike Hrvatske, piše Avaz.

Preko hrvatske granice se ne smiju unositi meso ni mliječni proizvodi, ali je dozvoljeno najviše dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, kao i najviše dva kilograma hrane za kućne ljubimce.

Dozvoljen je unos kruha, kolača, keksa, vafli, čokolade, dok se med, jaja i proizvodi od jaja, meso puževa i žablji kraci mogu unijeti u količini do dva kilograma po osobi, a detaljan popis se može pronaći na portalu e-građani.

Za prekršaj neprijavljivanja ili nepodnošenja robe raspon kazni za fizičku osobu se kreće od 521 do 13.026 KM

Iz Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH upozoravaju građane da spremni krenu na put, a i na njihovim stranicama se mogu pronaći detalje upute o tome.

Primjerice, u Crnu Goru se može unijeti 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa, litar žestokog alkoholnog pića, dva litra vina, svježe voće i povrće ukupne težine do 5 kilograma, proizvodi za ishranu djece i dijetetska hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, razumna količina lijekova za osobnu upotrebu…

Za unošenje ili pokušaj unošenja robe u carinsko područje EU na skriven način te za nepodnošenje carinske deklaracije za robu ili dio robe, ako se radi o robi komercijalne prirode ili robi za koju su propisane zabrane ili ograničenja pri uvozu ili izvozu, mogu vas strogo kazniti.

Propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 781 do 25.000 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar