Što su prednosti prvog bh. dostavnog električnog vozila

Što su prednosti prvog bh. dostavnog električnog vozila

Da su električna vozila budućnost i potpuno nova generacija prijevoznog sredstva, znaju umovi iz jedne travničke tvornice mašina. Zahvaljujući njima, odnedavno se Bosna i Hercegovina može pohvaliti domaćim, dostavnim električnim vozilom.

Od ideje do realizacije prvog bosanskohercegovačkog električnog vozila trebalo je tri godine, a onda je EVO ugledao svjetlost dana. Grupa mladih inženjera travničke tvornice mašina, prateći svjetske trendove, pobrinula se da bh. prvijenac bude konkurentan na europskom tržištu.

“Osnovna karakteristika ovog električnog vozila jest njegova autonomija od 100 kilometara, uz dva baterijska modula i nosivost od 300 kilograma. Ono što je još jedna njegova velika prednost je njegova zapremina kargo prostora nešto veća u odnosu na naše glavne konkurente”, pojasnio nam je Denis Bešić, rukovodilac razvoja GS TMT.

Više detalja u priči Dragice Gajić:

Još jedna od prednosti je što se na vrhu nalazi solarni panel, što znači da se ovo električno, dostavno vozilo može puniti i sunčevim zracima

Iako Bosna i Hercegovina još uvijek kaska za evropskim zemljama u pogledu električnih vozila, EVO bi mogao biti uzdanica, te napraviti veliki iskorak u našoj privredi. Entuzijasti iz ove travničke tvornice, na ovom projektu surađivali su i sa kolegama iz regije.

“Saradnja na ovom vozilu bila je sa još dvije kompanije, to je jedan mladi tim momaka iz Zagreba, naši dizajneri iz Beograda. S tim smo posebno ponosni, da smo napravili jednu sinergiju u regiji, naravno TMT jeste nosilac posla. To je pokazatelj da ovdje ima znanja, ima pameti, da se može raditi i da ekonomija ne poznaje granice”, ističe Senad Beganović, izvršni direktor GS TMT.

Ova fabrika postala je prepoznatljiva prije nekoliko godina zbog skupocjenog električnog bicikla Ruffiana, koga je kupio čak i Christiano Ronaldo. Metalna konstrukcija se pravi ovdje, a sklapa u Njemačkoj. Odnedavno, taj posao vodi “sestrinska” firma. No, i u slučaju EVO vozila i Ruffian bicikla, carinski nameti su ograničavajuća okolnost.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing