Što u principu donosi usvojeni Zakon o doprinosima

Što u principu donosi usvojeni Zakon o doprinosima

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojen Zakon o doprinosima FBiH koji se tiče radnika u rudnicima uglja, radnicima u tekstilnoj, kožnoj, kao i u industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih starih zanata.

Direktor Unije poslodavaca FBiH Mario Nenadić obratio se nakon izglasavanja zakona medijima, rekavši kako je ovo samo jedan od niza zakona u setu koji u konačnici treba da olakša i položaj poslodavaca, sindikata i radnika u FBiH.

Pojasnio je kako od njega nirko neće imati štetu – niti federalni budžet, niti sindikati, niti poslodavci.

No, što u principu on donosi?

“Nije ovo ništa novo, ovaj zakon danas je samo produžetak roka iz Člana 1. važećeg zakona, jer znamo da je taj rok istekao sa 31.12. i da bi radnici novu platu za januar ove godine, u februaru primili ne onako kako su je primali do sada, već na svoju štetu. Bez današnjih izmjena poslodavci ne bi bili u prilici da mijenjaju svoje interne odluke, jer se radi o niskoakumulativnim djelatnostima”, pojasnio je Nenadić.

Zakon jasno kaže da se radi o primjeni preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj, kao i u industriji obuće i niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih starih zanata.

Ispred Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine medijima se obratio i Samir Kurtović, rekavši da nije ni očekivao tako dugu diskusiju, s obzirom da je “ovo prvi put da su sindikat i poslodavci imali zajednički stav”, ali i da će nastaviti tako djelovati i u budućnosti.

Praktično – danas usvojenim zakonom radnicima je, u principu, samo sačuvana dosadašnja plata, no Kurtović navodi da je to ujedno “otvorilo put poslodavcima za određenja povećanja plata kod onih poslodavaca koji za to imaju mogućnost”.

Foto: F.Z./N1

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing