Strahuje se da bi Bahmut mogao svakog trenutka pasti

Strahuje se da bi Bahmut mogao svakog trenutka pasti

Nastavljaju se krvave borbe između ruskih napadača i ukrajinskih branitelja, osobito oko istočnog ukrajinskog grada Bahmuta. Grad, u kojem je nekoć živjelo 74 000 ljudi, uvelike je uništen.

Lokalne vlasti kažu da u Bahmutu još živi 5000 civila

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke vojske Wagner, ustvrdio je u petak da je Bahmut sada gotovo opkoljen te da je ukrajinskim braniteljima ostala samo jedna cesta za ulaz i izlaz iz grada. Ukrajinska strana inzistira da će se grad i dalje braniti. “Da, teško je i teško, ali znamo kako dalje”, rekao je tajnik Vijeća sigurnosti Oleksiy Danilov za novinski portal RBK-Ukrajina.

Ukrajinskoj izvidničkoj jedinici koja radi s bespilotnim letjelicama naređeno je povlačenje. U intervjuu za Bild, ukrajinski ministar obrane Oleksii Resnikov nije isključio mogućnost da bi Bahmut mogao pasti u ruke Rusa, a li je istaknuo da bi to značilo samo “malu pobjedu”.

Denis Jaroslavski, zapovjednik jedinice ukrajinske vojske u Bahmutu, rekao je kako je dijelovima određenih jedinica naređeno da se rotiraju na sigurnije položaje, a situaciju u gradu opisao je kao “klaonicu s obje strane”. Šef ruske privatne vojske Wagner, Jevgenij Prigožin, ranije je izjavio kako je Bahmut gotovo potpuno okružen i samo je još jedna cesta ostala otvorena za ukrajinske trupe.

Stvarno je zastrašujuće, pogotovo noću

Prije smo barem mogli reći tko puca, jesu li to naši ili Rusi. Sad to više nije moguće razaznati, preglasno je – kaže Tetiana (52). I Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva upozorilo je kako su rute ukrajinske opskrbe iz opkoljenog grada Bahmuta sve više ograničene.

”Kijev pokušava ojačati područje elitnim jedinicama i uništiti ključne mostove, ali ruske snage i dalje napreduju. Obrana Bahmuta je pod sve većim pritiskom, a intenzivne borbe vode se u gradu i oko njega. Regularna ruska vojska i Wagnerovi plaćenici dodatno su napredovali u sjevernim predgrađima grada, istureni dio koji je još u rukama Ukrajinaca sad je ranjiv na ruske napade s čak tri strane.

U zadnjih 36 sati uništena su dva ključna mosta u Bahmutu, uključujući i onaj vitalni, koji je za Ukrajince bio posljednja glavna opskrbna ruta koja je povezivala Bahmut i grad Časiv Jar. Rute za opskrbu iz grada koje drže Ukrajinci sve su tanje”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Bahmut je razrušen

Bahmut je razrušen, a Ukrajinci čine sve kako bi spriječili ili odgodili pad koliko je moguće. Bitka za taj grad smatra se najkrvavijom od početka rata. Broj poginulih još se ne zna. Preko rijeke Bahmutke srušen je most da bi se usporilo napredovanje ruske vojske.

U dosegu njezina topništva već je i jedina cesta za izlazak iz grada. Ukrajinci priznaju da je situacija u gradu kritična, ali se ne povlače. Osnivač ruske plaćeničke postrojbe Wagner tvrdi da je grad praktički u okruženju i poziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da povuče vojsku.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar