Strasbourg: Ilijaz Pilav dobio spor protiv BiH

Strasbourg: Ilijaz Pilav dobio spor protiv BiH

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu u slučaju Ilijaz Pilav protiv Bosne i Hercegovine kojom je prihvatio apelaciju Ilijaza Pilava.

Dr. Ilijaz Pilav, iz Srebrenice, još je 2007. godine tužio je Bosnu i Hercegovinu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, jer nije imao mogućnost da se kao Bošnjak kandidira za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Nakon izbora 2006. godine i osporene kandidature za člana Predsjedništva, njegov pravni zastupnik je 200., nakon iskorištenih svih domaćih pravnih instanci, Sudu za ljudska prava u Strasbourgu uputio priziv, u kojoj je navedeno da je u njegovom slučaju prekršen protokol 12 Europske konvencije o ljudskim pravima.

Taj priziv je obnovljena nakon izbora 2010. godine, kada se Pilav ponovo kandidirao i kada je Izborno povjerenstva ponovno odbilo njegovu kandidaturu, po istom pravnom temelju.

Država BiH je do sada već dva puta izgubila spor pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog diskriminirajućih odredbi Daytonskog ustava.

Presude su dobili Rom Dervo Sejdić, Židov Jakob Finci i Azra Zornić. Prva presuda donesena je prije sedam godina, a BiH još nije omogućila pripadnicima manjina kandidiranje za najviše državne funkcije.

Iako su Hrvati u BioH konstitutivan narod, njihovog kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva u dva protekla mandata izabrali su Bošnjaci, u osobi Željka KOmšića (SDP), što je stvorilo političke frustracije kod Hrvata ali i napetosti u hrvatsko-bošnjačkoj Federaciji, entitetu iz kojeg se biraju hrvatski i bošnjački član tročlanog bh Predsjedništva.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar