Strašna nesreća – Poginuo 201 rudar, stotine zarobljene

Strašna nesreća – Poginuo 201 rudar, stotine zarobljene

U utorak poslijepodne dogodila se jedna od najtežih industrijskih nesreća u Turskoj. 201 rudar je poginuo, a broj žrtava mogao bi rasti jer je više stotina rudara blokirano pod zemljom unatoč naporima spasilačkih ekipa, javlja Sky News.

U rudniku u pokrajini Manisa u trenutku eksplozije bilo je 787 rudara, kazao je turski ministar za energetiku Taner Yildiz. Ministar je rekao i kako se sada ulazi "u najkritičniju fazu. Kako vrijeme prolazi sve smo bliži lošem ishodu".

Većina poginulih otrovala se ugljičnim monoksidom. 80 rudara je ozlijeđeno. "Strahujemo da bi taj broj mogao rasti jer oni koji su došli pomoći mogli bi se pridružiti skupini ozlijeđenih zbog udisanja dima", rekao je ministar.

Ministarstvo rada i socijalne sigurnosti objavilo je da je zadnja kontrola rudnika izvršena 17. ožujka, te da se pokazalo da se primjenjuju mjere koje su na snazi.
No radnik Oktay Berrin kaže "kako nema nikakve sigurnosti u tom rudniku. Sindikati su samo pokriće, a uprava misli samo na novac". Njegov kolega kaže da "dolje umiru ljudi, a sve to samo radi novca".

Stotine rudara zarobljeno je u tunelima više od 4 kilometara udaljenima od najbližeg izlaza.
 

Vjeruje se da je uzrok eksplozije bio kvar na električnom transformatoru što je izazvalo urušavanje i spriječilo rudare da izađu na zrak, prenosi agencija AFP. Dodaje da je manjak kisika za njih najveća opasnost jer su ostali zatrpani u uskim rovovima na oko 2 kilometara dubine i 4 kilometra od ulaska u rudnik.

Tijekom večeri spasilačke ekipe ubrizgavale su svježi zrak u galerije gdje su vatrogasci mukotrpno napredovali zbog gusta dima. "Svježi zrak, kisik upumpava se. To je najvažnije za naše radnike dolje", rekao je ministar Yildiz.

Rudari imaju plinske maske no nije poznato koliko dugo mogu izdržati bez pomoći. Premijer Recep Tayyip Erdogan otkazao je za srijedu planirano putovanje u Albaniju i obići će mjesto nesreće, objavio je njegov ured, a prenio Reuters.

Najteža rudarska nesreća u Turskoj dogodila se 1992., kada je eksplozija plina usmrtila 263 radnika u pokrajini Zonguldak na Crnom moru. U svibnju 2010. druga eksplozija plina usmrtila je 30 rudara, također u pokrajini Zonguldak. (B.V./I.D./Hina)

Izvor:http://dnevnik.hr
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar