SUD PRESUDIO: Elektroprivreda HZHB radi bez okolišne dozvole za Hidroelektranu „Rama“

SUD PRESUDIO: Elektroprivreda HZHB radi bez okolišne dozvole za Hidroelektranu „Rama“

Elektroprivreda HZHB nema okolišnu dozvolu za Hidroelektranu „Rama“ jer je Kantonalni sud u Sarajevu po treći put poništio dozvolu koju je izdalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Zadnje sudsko poništenje dogodilo se 27. siječnja 2023. godine.

Bez dozvole 13 godina

Postupak poništenja pokrenula je općina Prozor-Rama 2019. godine, nakon što je Federalno Ministarstvo okoliša i turizma Općine Prozor-Rama izdalo okolišnu dozvolu za HE „Rama“ na pet godina bez uvažavanja stavova općine Prozor-Rama.

Kako su i  ranije bile poništene okolišne dozvole za dva razdoblja, još od 2010. godine,  može se zaključiti da HE „Rama“ bez važeće okolišne dozvole radi već trinaest  godina. Zašto se Općina Prozor-Rama protivila izdavanju okolišne dozvole za HE „Rama“, pitali smo općinske službe i Načelnika.

Iz Općine Prozor-Rama su o ovoj i svim prethodnim presudama pojasnili da su se pri svakom postupku izdavanju okolišne dozvole prijavljivali kao zainteresirana strana i pokušali usuglasiti sporazumno rješavanje određenih problema nastalih izgradnjom brane i hidroakumulacije Ramsko jezero.

Odgovor je sljedeći:

„Hidroelektrana Rama od svoje izgradnje značajno je utjecala na okoliš i općenito na uvjete življenja  okolnog stanovništva. Za našu suglasnost za okolišnu dozvolu tražili smo rješavanje problema koji uglavnom datiraju od same izgradnje brane i Ramskog jezera:

  1. Saniranje klizišta po obodu akumulacije Ramskog jezera,
  2. Saniranje Jaklićkog mosta,
  3. Saniranje i izgradnja puta Kovačevo Polje-Maglice-Orašac,
  4. Projektiranje i izgradnja putne infrastrukture obodom Ramskog jezera,
  5. Projektiranje i izgradnja kanalizacijskog sustava naselja obodom Ramskog jezera,
  6. Urbanizacije i uređenje obala Ramskog jezera u skladu sa Prostornim planom Općine
Brojni problemi žitelja koji su izazvani izgradnjom hidroelektrane neriješeni su sve do danas

Navedeni projekti predviđaju otklanjanje negativnog utjecaja po okoliš nastalog izgradnjom brane u hidroakumulacije Ramsko jezero te je potpuno opravdano tražiti rješavanje tih utjecaja od onoga tko je to izazvao.

Osim navedenih problema, treba reći da je Općina morala ulagati i u vodoopskrbi naselja obodom Ramskog jezera iako je za potrebe hidroelektrane potopljeni izvor Rame mogao služiti za opskrbu stanovnika pitkom vodom.

Tu je problematika prijevoza stanovnika između naselja po obodu jezera, koje ne bi ni bilo da nije izgrađena akumulacija, a sada taj problem rješava Općina Prozor-Rama. I o komunalnoj naknadi bi se trebalo povesti računa u svakoj okolišnoj dozvoli, jer izgradnja i održavanje cestovne, komunalne i svake druge infrastrukture dobro opterećuje općinski proračun.

Međutim, ishođenjem okolišnih dozvola na nezakonit način Elektroprivreda HZHB Mostar uspješno je do sada izbjegavala te svoje obveze na štetu ove općine i njenog naroda.“

Pred Elektroprivredom HZHB Mostar nova je procedura traženja okolišne dozvole

Ostaje vidjeti hoće li i dalje biti uporni u izbjegavanju svojih obveza prema narodu u ramskim naseljima koji su uz Ramsko jezero ili će prihvatiti svoje obveze i dogovoriti njihovo konačno rješavanje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing