SUDBINA I DALJE NEPOZNATA: U potrazi za Salopekom ubijena dvojica egipatskih policajaca

SUDBINA I DALJE NEPOZNATA: U potrazi za Salopekom ubijena dvojica egipatskih policajaca

Potraga za Tomislavom Salopekom, otetim 22. srpnja u Egiptu se nastavlja i u nju su uključene sve egipatske sigurnosne službe, ali navodno i hrvatske te strukture NATO-a. Nakon što su militanti u prošlu srijedu objavili video u kojem su zaprijetili njegovim ubojstvom ne puste li se “zatočene muslimanke” iz egipatskih zatvora, rok od 48 sati koji su postavili je prošao, a sudbina hrvatskog inženjera iz Vrpolja je i dalje neizvjesna.

Prema nekim informacijama, egipatske vlasti krenule su u sveobuhvatnu potragu za njime, provedeno je više racija, a navodno su pronađeni i neki tragovi. Na Sinaju su, kako javlja Večernji list, poginula dvojica policajca, pripadnika antiterorističke specijalne jedinice, u potrazi za Salopekom. Trojica su ranjena u eksploziji mine koju su postavili uz cestu pripadnici ISIL-a.

Egipatske vlasti ne žele davati nikakve informacije, Objavljeno je samo da su u nedjelju na području sjevernog Sinaja uhitile pet osoba koje se sumnjiči za podržavanje i pomaganje terorizma, no ne zna se je li riječ o osobama povezanima s otmicom Salopeka.

Pregovori u tijeku?

“Sad se očito pregovara, odnosno pokušava se rješavati situacija na način da završi sretno. S obzirom da je rok od 48 sati prolongiran, jer ni egipatske vlasti tada nisu bile spremne na ustupke, oni su prolongirali to vrijeme, ako bi gledali dosadašnje slučajeve to je znalo trajati mjesecima pa i do godine dana dok se ne bi stekli uvjeti dogovora za puštanje otetih”, rekao je prof. dr. Vlatko Cvrtila, profesor međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.
Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u nedjelju apel da se ne objavljuju neprovjerene informacije. “Zbog osjetljivosti situacije i dalje nismo u mogućnosti objavljivati detalje”, stoji u tom priopćenju. “Vlada i MVEP, koristeći sve mehanizme koji nam stoje na raspolaganju, kontinuirano rade na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina”, priopćilo je ministarstvo.
net.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar