Suđenje Dodiku nastavlja se danas u Sudu BiH, poznato tko će svjedočiti u njegovu korist

Suđenje Dodiku nastavlja se danas u Sudu BiH, poznato tko će svjedočiti u njegovu korist

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljen sudski proces protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića. Očekuje se da Dodikova odbrana na ovom ročištu počne iznošenje svojih dokaza, piše Klix.
Sud je prihvatio prijedloge Dodikove odbrane za saslušanje predsjednice Vijeća naroda Srebrenke Golić i generalne sekretarke predsjednika Jelene Pajić Baštinac. Također, prihvaćeni su i prijedlozi Lukićeve odbrane za saslušanje generalnih sekretara Vlade i NSRS-a Dalibora Panića i Borana Bosančića.Na prethodnom ročištu, Tužilaštvo BiH je završilo s iznošenjem materijalnih dokaza, dok su odbijeni zahtjevi odbrane za svjedočenjem visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Schmidta.

Podsjećamo, Dodik i Lukić su se na ročištu 16. listopada prošle godine izjasnili da ne razumiju optužnicu, te su se izjasnili da nisu krivi. Ročište će početi u 13:00 sati, a proces vodi sutkinja Sena Uzunović.

Jučer je Ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Staša Košarac izjavio da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne bi trebao doći na suđenje zbog navodnih sigurnosnih prijetnji u Sarajevu. Košarac je rekao da je prisutna “atmosfera linča i opšte antisrpske histerije, koju kreiraju radikalne bošnjačke strukture uz podršku zapadnog faktora”, te da je zato opravdano postaviti pitanje sigurnosti predsjednika RS-a.

Međutim, iz MUP-a Kantona Sarajevo su saopćili da nemaju informacije o prijetnjama po sigurnost Milorada Dodika. Slično su izjavili i iz Federalne uprave policije, naglašavajući da nemaju saznanja o ugroženoj sigurnosti predsjednika Republike Srpske.

Ostaje nejasno na osnovu čega je Košarac zaključio da je Dodikova sigurnost ugrožena u Sarajevu, budući da nije iznio konkretne dokaze koji bi potkrijepili njegove tvrdnje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing