Sukob Granične policije BiH sa osiguranjem Reccepa Tayipa Erdogana: ‘Da mi dođemo tako u Tursku, uhapsili bi nas’

Sukob Granične policije BiH sa osiguranjem Reccepa Tayipa Erdogana: ‘Da mi dođemo tako u Tursku, uhapsili bi nas’

Na sarajevskom aerodromu došlo je do drame kada se desio sukob između osiguranja turskog predsjednika Reccepa Tayipa Erdogana i pripadnika Granične policije BiH, potvrđeno je za N1.

Kako je potvrdio za N1 direktor GP BiH Zoran Galić, do problema je došlo kada je osoblje GP BiH tražilo da provede standardne procedure koje se provode prilikom ovakvih i sličnih posjeta.

“Informacija je točna. Ja sam potvrdio, GP je samo radila svoj posao sukladno zakonima BiH uz najavljeni pretres i proceduru uz minimum kontrole koje moramo imati prema VIP ličnostima. Bili su bahati, drski i nekorektni i toliko neprofesionalni. Da smo mi na isti način uzvratili došlo bi i do otvorenijeg sukoba, mada je i ovako bilo fizičkog naguravanja”, kazao je Galić.

Istakao je da je ponašanje članova osiguranja turskog predsjednika bilo krajnje nekorektno.

“Završilo se jer su vidjeli da mi ne odustajemo od naših procedura i pravila. Insistirali smo na poštivanju procedura. Totalno nekorektno od njihove strane i bahato. Da mi dođemo tako u Tursku, uhapsili bi nas”.

Prema informacijama izvora iz Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, došlo je do malog spora koji proizilazi iz Protokola.

– Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna verbalna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebala biti zasjenjena tako jednostavnim događajem – rečeno je Feni u Ambasadi Republike Turske u BiH.

Podsjećamo, delegacija Turske je stigla u Sarajevo povodom Samita procesa saradnje Jugoistočne Europe na ministarskom i predsjedničkom nivou.

Turski predsjednik je danas na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH, a zatim će prisustvovati svečanoj večeri.

Erdogan je danas na aerodromu u Istanbulu pred polazak u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, odgovarao na pitanja novinara, a tom prilikom je poručio kako su mir i stabilnost Balkana veoma značajni za njegovu zemlju.

“Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema tog luksuza da izdaleka posmatra dešavanja na ovom području”, rekao je Erdogan.

U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik Erdogan će prisustvovati samitu SCEEP-a koji se održava u hotelu “Termag” na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

U pratnji supruge Emine, turski predsjednik Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. srpnja, na 24. godišnjicu tog zločina.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar