Sukob HDZ – SDA oko ZZO-a: Prijeti blokada zdravstvenog sustava

Sukob HDZ – SDA oko ZZO-a: Prijeti blokada zdravstvenog sustava

Vlada Hercegovačko- neretvanske županije (HNŽ) koju čine HDZ i SDA u velikim je problemima zbog nemogućnosti dogovora ove dvije stranke oko bilo kog bitnog pitanja, a najnoviji sukob nastao je oko imenovanja novog direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a.

I HDZ i SDA žele na čelu ove institucije svog čovjeka. Do sada je ova važna institucija bila u rukama HDZ-a, no u SDA su sada odlučni da to promijene. Treba napomenuti da je godišnji proračun ZZO-a HNŽ-a između 110 i 120 milijuna maraka, dok je proračun HNŽ-a težak 178 milijuna što dovoljno govori o važnosti funkcije direktora ZZO-a HNŽ-a, piše Dnevni list.

Izvori bliski SDA otkrivaju kako ova stranka neće odustati od svojih zahtjeva, jer su sve važnije institucije u rukama HDZ-a. Jedan od razloga što će SDA inzistirati na ovoj poziciji je i činjenica što je ministar zdravstva iz HDZ-a, te što su i ministar MUP-a i komesar policije HNŽ-a Hrvati,  a SDA godinama inzistira da se to primijeni. Izvor blizak toj stranci navodi kako su u SDA nezadovoljni činjenicom da su Hrvati na čelu Tužiteljstva HNŽ-a, Zavoda za zapošljavanje, Fonda za zaštitu okoliša i još niza institucija.

Nema imenovanja

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg (HDZ) ima pripremljenu odluku o imenovanju Rade Bošnjaka na još jedan četverogodišnji mandat i ona se trebala naći na sjednici Vlade u petak 10. lipnja, ali to nisu dozvolili ministri iz SDA.

Bošnjak je naime predložen od strane peteročlane komisije (tri Hrvata i dva Bošnjaka) koju je formirao ministar zdravstva Goran Opsenica (HDZ) da izabere najboljeg kandidata za direktora ZZO-a HNŽ-a. Nakon što je komisija odradila posao Vlada je trebala donijeti odluku o imenovanju, no to se nije dogodilo.

Bošnjak je imao dva protukandidata, a jedan od njih je Ibrica Čevra koji je inače zaposlenik Zavoda, a koga SDA želi vidjeti na čelu ove institucije.

Rade Bošnjak je već dva mandata bio na čelu ZZO-a. Prvi put od  2004. do 2008. godine nakon čega je otišao za zastupnika u sabor Republike Hrvatske, a potom se 2012. ponovno vratio na čelo ove institucije. U međuvremenu i za vrijeme dok je Vladu HNŽ-a vodio HDZ 1990, direktorica je bila Lela Arapović

Pregovori

Predsjednk  Županijskog odbora SDA HNŽ-a Edin Mušić potvrdio je za Dnevni list da je stav županijskog odbora da ministri SDA ne daju suglasnost ni na jedno imenovanje sve dok se između SDA i HDZ-a ne potpiše aneks sporazuma o formiranju vlasti u HNŽ-u.

“Tim sporazumom trebaju biti riješena i imenovanja, ali i niz zakonskih rješenja i drugih spornih pitanja između SDA i HDZ-a”, kaže Mušić. On dodaje kako je jučer s predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a HNŽ-a Ljubom Bešlićem dogovorio da u narednim danima timovi dvije stranke sjednu i ispregovaraju detalje aneksa sporazuma.

 Sve upitno

Nemogućnost dogovora oko imenovanja direktora ZZO-a HNŽ-a mogla bi dovesti u problema funkcioniranje čitavog zdravstvenog sustava u HNŽ-u, jer aktualnom direktoru Radi Bošnjaku mandat ističe 20. lipnja.

Ukoliko do tada ne bude postignut politički dogovor, ministri iz SDA, kako doznajemo, neće pristati ni na imenovanje v.d direktora. To bi moglo dovesti u problem funkcioniranje cijelog sustava, jer se ne bi mogla vršiti plaćanja prema zdravstvenim ustanovama i ljekarnama.

Primjera radi, ako u ponedjeljak 20. lipnja ne bude imenovan novi ili bar v.d direktor može se doći u situaciju da već u utorak kada direktor treba potpisati uputnice za liječenja izvan županije to nema tko uraditi. U pitanje bi mogla doći i dinamika plaćanja lijekova i ortopedskih pomagala, ali i plaće za 3700 ljudi koji rade u zdravstvu, jer ZZO HNŽ-a do 5. u mjesecu doznačava sredstva zdravstvenim ustanovama od kojih oni uplaćuju plaće.

Istog dana mandat ističe i Upravnom vijeću ZZO HNŽ-a.

pogled.ba

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar