“Šume Hercegovačko-neretvanske” nastavljaju nezakonitu sječu, Općina uputila novu Prijavu

“Šume Hercegovačko-neretvanske” nastavljaju nezakonitu sječu, Općina uputila novu Prijavu

Tematska sjednica “Informacija o stanju u oblasti šumarstva na području općine Prozor-Rama” donijela je pred vijeće svu problematiku nezakonite sječe šume na području općine Prozor-Rama. Međutim, načelnik općine Prozor-Rama dr. Jozo Ivančević je u ime Općine uputio novu Prijavu o nastavku nezakonite sječe šume na području općine Prozor-Rama. 

Srž problema je nepostojanje Zakona o šumama, zadnje prijelazno rješenje koje se šumarstva dotaklo doneseno je davne 2011. godine i nije više na snazi. Iz Općine Prozor-Rama vjeruju da se situacija u kojoj dominiraju nered i bezakonje, mogu riješiti zaustavljanjem nelegalne sječe u cijeloj županiji, kao i sankcioniranjem odgovornih.

Primjer su “Šume Hercegovačko-neretvanske” koje su sebi dale za pravo sjeći šumu bez potrebnih dozvola, poštujući pravila te prodavajući ono što im ne pripada. Poduzeće kao dokaz ja ispravnu sječu navodi registraciju i Plan sječe, međutim, isti se donosi na temelju šumsko-gospodarske osnove koja je istekla prije gotovo 23 godine!

Iako su gosti, vjećnici i javnost putem tematske sjednice upoznati s problematikom, šumarstvo se i dalje vrti u začaranom krugu bezakonja, a Općina Prozor-Rama je uputila novu Prijavu o nastavku nezakonite sječe šume na području općine Prozor-Rama -zahtjev za postupanje!

“Obavještavamo vas da Javno poduzeće “Šume Hercegovačko-neretvanske” d.o.o. Mostar nastavlja s aktivnostima na nezakonitoj sječi šume na području općine Prozor-Rama. Za navedene radnje imenovano poduzeće, prema našim saznanjima, nije ni tražilo niti dobilo suglasnost bilo koje nadležne institucije. Dodatno, od sugrađana dobivamo informacije da su upravo mještani tijekom ove godine zaustavili pokušaje sječe šume u reonu “Grkašnica” i u reonu “Dašnik”, piše u prijavi koja je i ovaj put upućena na 11 adresa!

Iz Općine Prozor-Rama stoga ukazuju da ovakve situacije mogu dovesti do fizičkih sukoba i drugih incidenata, koji bi narušili javni red i mir, kao i dodatno utjecali na usložnjavanje odnosa vezanih za reguliranje sječe šume  na području općine Prozor-Rama, a u vlasništvu države BiH

Podsjećamo, Prijava i Zahtjev za postupanje su upućeni: Pravobraniteljstvu BiH, Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Ministarstvu unutarnjih poslova FBiH, Federalnom pravobraniteljstvu, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije, Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, Ministarstvu unutarnjih poslova HNŽ te Županijskom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije.

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar