SUMNJATE DA STE IMALI KORONAVIRUS IAKO SE NISTE TESTIRALI? Ovo je sedam znakova da ste gotovo sigurno preboljeli Covid-19

SUMNJATE DA STE IMALI KORONAVIRUS IAKO SE NISTE TESTIRALI? Ovo je sedam znakova da ste gotovo sigurno preboljeli Covid-19

Ovo je popis tegoba prema učestalosti kod onih koji su preboljeli koronu, ali su patili i nakon što su tehnički ozdravili

U određenom trenutku osjećali ste neke simtpome koji bi se mogli povezati s novom koronavirusnom bolešću, ali se niste testirali; možda ste doista preboljeli ili, bolje rečeno – prehodali Covid-19.

1. Mijalgija ili bol u mišićima

Čak 44,8 posto obrađenih istraživanjima navelo je ovaj simptom nakon što su ozdravili od bolesti uzrokovane koronavirusom. CBS News je objavio ispovijest žene koja je i nakon šest mjeseci otkako je preboljela Covid trpjela bol u nogama i ozbiljnu dekoncentraciju.

2. Glavobolja

3. Encefalopatija

Ovaj vrlo ozbiljan problem pretrpjelo je 31,8 posto obrađenih istraživanjima. CBS News je prenio opis dr. Igora Koralnika, stručnjaka za neurologiju: “To znači promjenu mentalnih funkcija od blage smušenosti sve do kome.”

4. Vrtoglavica

Ljudi ovakvo stanje opisuju na razne načine, često novoskovanim izrazom “magloviti mozak”. Za njih se navodi učestalost od 29 posto tijekom bolesti. Niz opisa upućuje na stanje koje karakteriziraju gubitak kratkotrajne memorije, problemi s koncentracijom i fokusiranjem te teško nalaženje riječi.

5. Gubitak osjeta okusa

Općenito se smatra da je ovaj problem povezan s utjecajem virusa na mozak. Riječ je o simptomu prisutnom kod 15,9 posto obuhvaćenih istraživanjem, a gubitak osjeta okusa često je povezan i s gubitkom osjeta mirisa. Točan mehanizam još nije do kraja poznat.

6. Gubitak osjeta mirisa

Tu je riječ o simptomu učestalosti od 11,4 posto. Istraživanja pokazuju da se gubitak mirisa nakon preboljenoga Covida može lakše riješiti, odnosno ubrzati njegov povratak određenim treninzima ovoga osjetila.

7. Drugi uobičajeni simptomi

Jedan od problema s Covidom, u svakom slučaju od početka pandemije, bila je izrazita raznolikost simptoma, za što danas znamo da je u izravnoj vezi s nizom različitih organa i mehanizama u organizmu, koje je virus u stanju napasti. Simptomi mogu biti: drhtavica, kašalj, problemi s disanjem i kratkoća daha, slabost, grlobolja ili suho grlo, mučnina sa ili bez povraćanja te proljev.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar