SUMNJIVI NATJEČAJ DRŽAVNOG ZATVORA: Specijalna vozila tvrtke iz Ljubuškog nacrtana u milimetar

SUMNJIVI NATJEČAJ DRŽAVNOG ZATVORA: Specijalna vozila tvrtke iz Ljubuškog nacrtana u milimetar

Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, odnosno, kolokvijalno rečeno, državni zatvor, koji se nalazi u Vojkovićima nadomak Sarajeva zaključio je sredinom prosinca 2022. godine ugovor s tvrtkom M.R.M. export-import Ljubuški o nabavci specijalnog sanitetskog vozila, zatim specijalnog vozila za prijevoz zatvorenika, te teretnog vozila ukupne vrijednosti od nešto manje od 213.675 KM (bez PDV-a).

Dokumentacija do koje je došao Fokus.ba upućuje na to da je riječ o namještenom natječaju. Naime, tehničke specifikacije vozila u natječajnoj dokumentaciji do koje je došao portal do u milimetar su ograničene, što upućuje na preferirane modele vozila.

Tako je, prema natječajnoj dokumentaciji, specijalno sanitetsko motorno vozilo moralo imati snagu motora maksimalno 75kW, dužina vozila mora iznositi između 5.900 i 6.100 milimetara, a sanitetskog prostora između 3.400 i 3.600 milimetara. U milimetrima su propisane i širina kao i visina sanitetskog prostora, zapremina motora od 2000 ccm.

KIRURŠKI PRECIZNO NAVEDENE KATEGORIJE

Također, propisano je da tip motora mora biti turbodizel, a boja treba biti bijela. Unutrašnji prostor treba biti obložen poliester oblogama s kombinacijom ABS plastike s plavim ukrasnim trakama. U specifikaciji za ovo vozilo kirurški precizno su navedene i druge karakteristike koje (ne treba biti ekspert da bi se zaključilo) ciljaju samo na jedan tip vozila.

Po istoj matrici, milimetarski precizno, opisana su i vozila za prijevoz zatvorenika, kao i specijalno teretno vozilo, koji su predmet nabavki. Po svemu sudeći, kada je riječ o sanitetskim vozilima nabavljaju se VW vozila čiji je M.R.M. export-import zastupnik, a koja su već isporučivali određenim institucijama ili ustanovama.

Tako je u listopadu 2022. premijer HNŽ Nevenko Herceg (HDZ BiH) potpisao ugovor s poduzećem M.R.M. o nabavci pet sanitetskih vozila marke VW Crafter 2.0 TDI u ukupnom iznosu od 730.665 KM.

Kada je riječ o natječaju državnog zatvora, zanimljivo je da je dostavljena samo jedna ponuda i to upravo ona od poduzeća M.R.M. iz Ljubuškog, koja je izabrana, a vrijednost ponude je bila svega 25 KM ispod procijenjene.

Naime, u obavještenju o nabavci ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a procijenjena je na 213.675 KM, a u obavještenju o dodjeli ugovora stoji da konačna ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi 213.650 KM.

Sve ove informacije govore o tome kako je riječ o velikoj vjerojatnoći da je riječ o prethodnom dogovoru o nabavci ovih vozila, s tim što na tržištu postoji i nešto što se zove koluzija. To je dogovor između ponuđača da se “ne miješaju“ jedni drugima u posao.

Iz Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u odgovoru na upit Fokus.ba kazali su kako su postupak proveli u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

“Tehnička specifikacija predmetne nabavke je omogućila jednak i nediskriminirajući pristup nadmetanju. Povjerenstvo za javne nabavke je izvršilo pregled pristiglih ponuda i dala ocjenu kvalificiranosti ponuđača, shodno kriterijima iz natječajne dokumentacije i utvrdilo da nije bilo nepravilnosti te je izabrani ponuđač izabran primjenjujući kriterij ”najniža cijena”. Svi ponuđači su prilikom preuzimanja natječajne dokumentacije imali uvid u procijenjenu vrijednost predmetne nabavke te su, u skladu s njom, mogli dati svoju ponudu – bio je komentar iz Zavoda na izuzetno ograničenu tehničku specifikaciju natječaja kao i na dostavljanje samo jedne ponude.

NIJE OBJAVLJENA ODLUKA O IZBORU NAJPOVOLJNIJEG PONUĐAČA

Zanimljivo je, međutim, da na web-stranici Zavoda nije objavljena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača po ovom natječaju, kao ni odluka o prihvaćanju ponude, kao što je to urađeno po mnogim drugim natječajima.

No, nije ovo jedini natječaj Zavoda na kojem je M.R.M pobjeđivao

Prošle godine su pobijedili na dva natječaja za servis službenih vozila. Zavod je s tvrtkom M.R.M. potpisao dva direktna sporazuma za poslove od 5.959 KM, odnosno 2.690 KM (bez PDV-a). U 2020. su, također, pobijedili na dva natječaja Zavoda. Riječ je o natječaju za nabavku putničkih vozila teškom 98.188 KM, zatim na natječaju za opremu za vozila u iznosu od 1.316 KM. Treba naglasiti da je Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH službeno otvoren u srpnju 2020. godine.

Inače, M.R.M. export-import Ljubuški, poduzeće koje se u javnosti već duže povezuje s HDZ-om BiH, jedan je od rekordera na natječajima koje raspisuju državne institucije ili poduzeća u čijem vlasništvu je državni kapital.

Prema podacima s Portala javnih nabavki, ova ljubuška tvrtka, kada je riječ o javnim nabavkama, u proteklim godinama je s javnim sektorom u BiH sklopila ukupno 1519 ugovora vrijednih 54,2 miliona KM!

U sudskom Registru gospodarskih subjekata mogu se naći i imena osnivača tvrtke M.R.M. export Ljubuški. To su Emilija Bilić, Manuela Doko i Miroslav Rupčić, s ukupnim kapitalom od 1.592.000 KM.

Vijeće Suda BiH Rupčića je 15. listopada 2004. godine proglasilo krivim za zloupotrebu položaja i nesavjestan rad u službi, kaznena djela koja je počinio kao pomoćnik federalnog ministra financija i direktor podružnice Hercegovačke banke, te ga osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora od pet i pol godina

On je tada potpisao sporazum o priznanju krivnje. U Hercegovačku banku 2001. godine međunarodna zajednica uvela je prinudnu upravu zbog sumnji da je financijski motor tzv. Hrvatske samouprave. Tada su osuđeni i drugi istaknuti HDZ-ovci Ante Jelavić i Miroslav Prce.

Prema pisanju Žurnala, Rupčić je, između ostalog, priznao i da je današnjem predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću darovao automobil Golf Volkswagen, vrijedan 56.900 KM, a koji je nezakonito plaćen s računa propalog Hercegovina osiguranja tvrtki M.R.M.

Također, Rupčić je bio i jedan od svjedoka Čoviću tijekom sudskog procesa zbog sumnjive privatizacije Eroneta. Vrhovni sud FBiH pravosnažno je u travnju 2013. oslobodio Čovića i još šestero optuženih u ovom predmetu.

U protekloj godinu M.R.M. export-import Ljubuški, kada je riječ samo o isporuci putničkih, zatim sanitetskih i drugih specijalnih vozila, s raznim ustanovama i institucijama na svim razinama BiH potpisao je ugovore ukupne vrijednosti od 4,5 miliona KM (bez PDV-a).

Vozila su, između ostalog, isporučena Domu zdravlja Stolac, Gradu Čapljina, Gradu Mostar, Domu zdravlja Posušje, Domu zdravlja Ljubuški, Sveučilištu u Mostaru, Zavodu zdravstvenog osiguranja ZHŽ, zatim Autocestama FBiH, Elektroprivredi HZHB, Domu zdravlja Rama, Vladi HNŽ, te Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Dakle, uglavnom gdje upravljaju kadrovi HDZ-a BiH.

Prema financijskim podacima o poslovanju koje prikuplja analitičko-bonitetna kuća Bisnode, kapital poduzeća M.R.M. export-import Ljubuški, primjerice u razdoblju od 2017. do kraja 2021. godine, konstantno je rastao, i to s 2,6 na 4,5 milijuna KM, koliko je iznosio početkom 2022. godine. Ukupni prihodi ovog poduzeća 2017. godine iznosili su 25,9 milijuna KM, a krajem 2021. godine 27,5 milijuna KM.

Novinari Fokusa su poslali i na službenu e-mail adresu poduzeća M.R.M export-import Ljubuški, ali odgovor do zaključenja teksta nisu dobili. U slučaju da ga dobiju, objavit će ga naknadno.

S druge strane, Zavod za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, na čijem čelu je kadar SNSD-a Siniša Perković, za samo dvije i pol godine, koliko je u funkciji, prema podacima s Portala javnih nabavki, ukupno je potrošio više od pet milijuna KM na razne natječaje.

ELIMINIRAJU OSNOVNI PRINCIPI JAVNIH NABAVKI

Najviše je ugovora sklopio putem direktnih sporazuma, a to su najnetransparentniji postupci u javnim nabavkama. Sklopio je čak 470 takvih sporazuma. Inače, direktni sporazum može se zaključiti ako vrijednost ugovora ne prelazi iznos od 6.000 KM. Praksa pokazuje da se najčešće zaključuje na način da se ugovorni organi obrate samo jednom ponuđaču i direktno s njim zaključe ugovor, bez mogućnosti da druge tvrtke uopće pošalju ponudu. Osim toga, ne postoji mogućnost uvida u natječajnu dokumentaciju, a jedino bitno što se zna jest naziv nabavke, vrijednost ugovora i tvrtka s kojom je ugovor zaključen.

O ovoj nabavci, koju je specijalizirani portal za praćenje javnih nabavki u BiH Pratimotendere.ba označio crvenom zastavicom, ali i problematici namještanja natječaja novinari su razgovarali s urednikom navedenog portala Slobodanom Golubovićem.

On ističe kako praksa monitoringa javnih nabavki pokazuje da ugovorni organi kojima u pravilu upravljaju politički postavljeni rukovoditelji osiguravaju pobjede na natječajima tvrtkama poput M.R.M. ili Prointer tako što se eliminiraju osnovni principi javnih nabavki, a to su: transparentnost, jednak tretman, nediskriminacija, pravična i aktivna konkurencija i najefikasnija potrošnja javnih sredstava, odnosno najbolja vrijednost za novac.

“Veze politike i pobjednika, odnosno jedinih sudionika u postupcima javnih nabavki nije teško dokazati. Osim toga, u posljednje vrijeme sve je izraženiji izazov to da konkurencije uopće nema jer je uništena višedesetljetnim koruptivnim aktivnostima ili, ako ipak ima neke konkurencije, prave se prethodni dogovori između samih ponuđača da se jedni drugima ne miješaju u već dogovorene poslove (tzv. koluzija). Ni najbolje zakonsko rješenje ne može predvidjeti sve zloupotrebe koje u javnim nabavkama mogu smisliti, tako da je jedino rješenje koje bi bilo adekvatno da tužitelji počnu raditi na ovakvim slučajevima”, zaključio je Golubović.

 

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing