Susjedi mogu ući u BiH i  zračne luke otvorene od 1. lipnja

Susjedi mogu ući u BiH i zračne luke otvorene od 1. lipnja

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je  na sjednici 28. svibnja 2020. donijelo Odluku o otvaranju granica naše zemlje sa susjednim zemljama od 1. lipnja.

Istaknuo je to danas na pres-konferenciji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, precizirajući da se Odluka odnosi na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, odnosno za sve njihove građane, kojima se od 1.lipnja omogućava nesmetan ulazak u Bosnu i Hercegovinu, bez ograničenja.

U taj set mjera koje olakšavaju protok ljudi, roba, i kapitala uključena je i odluka da se za saobraćaj otvore međunarodni granični prijelazi na aerodromima u Bosni i Hercegovini”, kazao je Tegeltija, navodeći da će se svi koji budu putovali avionima morati pridržavati svih ograničenja koja su definirana u skladu s aktualnom epidemiološkom situacijom.

Podsjetio je kako je u fokusu sudionika zasjedanja bio i zahtjev poslovne zajednice u BiH da se osigura preferencijalni tretman domaće robe i u narednoj godini, a s obzirom na to da ranija odluka u vezi s tim ističe 1.lipnja, te imajući u vidu ekonomske posljedice pandemije koronavirusa (Covid-19).

Radi se o pitanjima koja su regulirana sporazumom s Europskom unijom koji je potpisan 1.lipnja 2015. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ističe da je zahtjev poslovne zajednice u BiH bio da se osigura preferencijalni tretman u narednoj godini dana u iznosu od 50 posto, te da je procjena Vijeća da je neophodno osigurati taj tretman za domaće subjekte po stopi od 30 posto.

Najavio je kako će Agencija za javne nabavke pripremiti prijedlog odluke u vezi s tim, te da će biti usvojena, najkasnije, do subote, 30. svibnja, kako bi se zadržao preferncijalni tretman za bh. robu i nakon 1. lipnja.

Odgovarajući na novinarske upite, Tegeltija je podcrtao kako se spomenuta odluka u vezi s otvaranjem granice za strane državljane odnosi isključivo na ulazak građana/državljana Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a da Odluka o zabrani ulaska stranih državljana donesena početkom ožujka i nadalje ostaje na snazi.

Istovremeno, kazao je kako će se nastaviti pratiti epidemiološka situacija u BiH, zemljama okruženja i ostalim zemljama, kako bi se odredili spram pitanja postepenog otvaranja granice BiH i za druge zemlje, a imajući u vidu epidemiološku situaciju u svakoj od zemalja.

Na dodatni upit u vezi s osiguranjem sredstava za Lokalne izbore 2020., Tegeltija je potvrdio kako će ta sredstva biti planirana proračunom za 2020. godinu.

Po njegovim riječima, na sjednici Vijeća ministara BiH razmatran je veći broj sporazuma o međunarodnoj suradnji, a između ostalog, odobren je Sporazum o grant sredstvima za nastavak izgradnje koridora 5c.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar