Sv. Stjepan Prvomučenik

Sv. Stjepan Prvomučenik

Sveti Stjepan prvi je kršćanski mučenik, a bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima Crkve.

Ime Stjepan grčkog je porijekla i znači „okrunjen“ ili kruna te vijenac… Ništa se ne zna o njegovu ranom životu. Rođen je oko pete godine poslije Krista, mada postoje različiti izvori.

Nakon Isusove smrti i uskrsnuća njegovo propovijedanje novog nauka i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika u Jeruzalemu dovelo ga je do osude za „bogohuljenje“, a potom i do smrti kamenovanjem. Imao je tada između 28 i 32 godine.

Inače, kako je broj kršćana rastao, apostoli su imali potrebu oformiti svoje „pomoćnike“ i tako nastaju đakoni. Prvotna im je zadaća bila paziti na red kod zajedničkih molitvenih susreta, te nositi euharistiju bolesnima i utamničenima. Najugledniji i najenergičniji među đakonima bio je Stjepan. Tek što je počeo djelovati istaknuo se revnošću i čudesima, koja je Duh Sveti činio preko njega. Navukao je na sebe mržnju židova zbog plemenite i smione slobode kojom je naviještao evanđelje u svakoj prigodi.

Jednom prigodom im je predbacio što su progonili proroke i ubili Krista, oni su ga izveli izvan grada i kamenovali. Stjepan je tako postao prvi mučenik, prvi je prolio krv za Krista. U tim trenutcim molio je za one koji su mu oduzimali život te je tako na najbolji način postao sličan Kristu.

Sveti Stjepan zaštitnik je đakona.

Ž.I., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar