Sva tri naroda idući mjesec obilježavaju svoje blagdane, kako ćemo se okupiti oko stola

Sva tri naroda idući mjesec obilježavaju svoje blagdane, kako ćemo se okupiti oko stola

Sva tri naroda u zemlji idući mjesec obilježavaju svoje blagdane. Većina će te dane provesti sa svojim najbližima, ali, sudeći prema cijenama u trgovinama, uz puno skromniju trpezu.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor za Bljesak.info govori građani, bez obzira na sva poskupljenja, imaju i određene navike od kojih ne odustaju. Ističe, neki će blagdane obilježiti skromnijom, drugi bogatijom trpezom.

”Mnogi će ove blagdane obilježiti mnogo skromnije iz razloga što su ova poskupljenja enormna. Kada je stala cijena goriva ponadali smo se da će doći do smanjenja cijena nekih namirnica, kao što se dogodilo s uljem, no do toga nije došlo. Pogledajte trenutne cijene mesa”, govori.

Sve poskupjelo

Naime, prema informaciji iz Agencije za statistiku BiH cijene hrane i bezalkoholnih napitaka u Bosni i Hercegovini su, na godišnjoj razini, u veljači 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, porasle za 20,8 posto. Meso koje bi mnogi voljeli imati na svom blagdanskom stolu u odnosu na prošlu godinu poskupjelo je za 18. 7 posto, dok su cijene piletina porasle za 17, 2 posto. Poskupljenje mesa u stopu prati i poskupljenje sireva koji su u odnosu na prošlu godinu skočili za 26, 2 posto. Cijene mesa najviše su skočile zbog poskupljenja naftnih derivata, a one prate i povećanje cijena  stočne hrane kao i ostalih koncerata, govori nam jedan od uzgajivača stoke iz Šujice.

No unatoč većim cijenama uzgajivači se nadaju dobroj prodaji

”Ljudi naručuju, to je jedna tradicija koja se održava. Cijena jednog janjeta ove godine kreće se oko 250 KM. Unatoč svim poskupljenjima mi se nadamo da ćemo ipak uspjeti sve prodati”, govori. Za blagdanski stol dosad je neizostavna bila neka slatka delicija, no i za najskromniji kolač potrebni su vam jaja, mlijeko i brašno, a te namirnice su nažalost najviše skočile u odnosu na prošlu godinu.

Naime, prema podacima iz Agencije za statistiku u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše je zabilježeno poskupljenje mlijeka, za čak 66, 8 posto, dok su jaja skočila za nevjerojatnih 41,2 posto. Cijene šećera u odnosu na prošlu godinu narasle su za 42, 5 posto, a maslac je otišao za 29,3 posto dok je pšenično brašno skočilo je za 24,2 posto.

Neka slatka delicija

Mirjana je umirovljenica iz Mostara koja svoju obitelj planira dočekati uz svoje provjerene specijalitet, a među njima naći će se svakako i neka slatka delicija. ”Blagdan je i dolaze mi moji najmiliji tako da ću pripremiti ono što oni vole. Bit će tu i neki kolač. S obzirom na cijene jaja i maslaca napravit ću jedan do dva kolača, onako ne baš skupa. Najvažnije je da se okupimo, bit će lijepo i skromno”, kazala je za Bljesak.info.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja građana DON Prijedor ističe povećanje cijena mnogih proizvoda nisu opravdane. ”Imate neke cijene koje na tržnicama ne zaslužuju da budu na toj razini kao što su sada, pogledajte samo cijene jaja. Proizvodi koji se proizvode u našoj zemlji trebali bi biti znatno niže cijene nego što sada jesu”, govori Marić.

Sudeći prema primanjima građana zasigurno je da će blagdanski stol za većinu građana biti puno skromniji. Poskupljenja koja građanima nikako ne idu na ruku, pogotovo umirovljenicima, ipak neće pokvariti blagdanski duh. Iako je uskršnje slavlje zadržalo svoju pučku tradiciju, manje je praznik darivanja, a više obiteljskog okupljanja, odlučimo li se za neki ugođaj uz jelo i piće, pa makar i najskromniji, skupo ćemo ga platiti .

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar