Svaki peti student na Sveučilište u Mostaru dolazi iz Hrvatske

Svaki peti student na Sveučilište u Mostaru dolazi iz Hrvatske

Za razliku od ranijih godina, kada se iz BiH po diplomu išlo u Zagreb, Split, Rijeku i druge gradove u RH, danas iz Hrvatske stižu studenti, u skoro istom broju. Hrvatski studenti uglavnom stižu u Mostar iz gotovo svih krajeva. Najviše ih ima iz dalmatinskih gradova i otoka, što je i za očekivati s obzirom na udaljenost. No, studenti stižu i iz Zagreba, Vukovara, Knina, i svih drugih mjesta. Ni na pitanje koji su im ciljani fakulteti ne bi se moglo točno odgovoriti. Ima ih na svim fakultetima!

 
Veći izbor, ali i drugo

Prošle godine na jedino Sveučilište u BiH na hrvatskom jeziku, od ukupno 2847 upisanih brucoša, njih 553 dolazila su iz Hrvatske, dakle svaki peti. Više studenata lani se upisalo jedino iz HNŽ-a, u kojemu je središte fakulteta. Slično bi moglo biti i ove godine.

Iz razgovora sa studentima koji stižu iz Hrvatske doznajemo da je Mostar zanimljiv za njih iz nekoliko razloga. Dok jedan broj tvrdi da u Mostaru ima više izbora fakulteta na jednom mjestu, posebice na pedagoškim fakultetima, drugi, pak, tvrde kako je studiranje u Mostaru daleko jeftinije nego u bilo kojem gradu Hrvatske. Jedan broj njih kaže kako su Mostar izabrali jer se nisu mogli upisati u Hrvatskoj, neki zbog državne mature, a drugi opet zbog uspjeha. Susreli smo i takve koji su oduševljeni Mostarom kao gradom, neki tvrde da je i nastava kvalitetnija.

– U Hrvatskoj postoje predrasude prema mostarskom Sveučilištu. U Splitu nisam mogao upisati građevini i upisao sam je u Mostaru. Primjerice, ovdje mi predaje dosta profesora iz Splita. Mostar je tako blizu, tako sličan Splitu i po klimi i ljudima, kaže student treće godine građevine, koji dolazi iz Splita

Za mnoge mlade, poslije završene srednje škole, alternativno je rješenje studiranje u BiH, Ovakvom rješenju pribjegavaju i brojni mladi iz Dubravačko-neretvanske županije.

Upola jeftinije

– Mostar me privukao najviše zato što nisam mogla upisati novinarstvo prije Zagreba. Nisam se pokajala! Doduše, nisam imala sreću da upadnem u Studentski dom koji je krasan, ovdje sobu plaćam 800 kuna, što je upola jeftinije nego npr. u Zagrebu, a da ne govorimo o Dubrovniku. A obrok u menzi košta 9 kuna? Gotovo je sve jeftinije, kaže studentica novinarstva iz Dubrovnika.

Pri upisu strani studenti nemaju pravo ni po kakvim rezultatima ostvariti upis na fakultet bez plaćanja.
Sve je češći trend da hrvatski državljani koji imaju pravo izvaditi bh. državljanstvo koriste tu mogućnost. Uz to, prijavljivanje se vrši tako što navode da žive u nekim mjestima za koje mnogi ni ne znaju gdje se nalaze na karti.

vecernji.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing