Sve je više pokušaja prijevara putem interneta, ovih dana se predstavljaju i kao Hrvatski MUP

Sve je više pokušaja prijevara putem interneta, ovih dana se predstavljaju i kao Hrvatski MUP

Federalna uprava policije (FUP) želi upozoriti građane na sve učestaliji pojavni oblik tzv. ‘phishing’ kampanje usmjerene prema građanima Bosne i Hercegovine.

Radi se o pripremnim radnjama poduzetim od strane nepoznatog počinitelja radi počinjenja kaznenog djela ‘Prijevara’.

U posljednje vrijeme na veći broj adresa elektronske pošte različitih primatelja u Bosni i Hercegovini, dostavljaju se lažne poruke u kojima se nepoznata osoba/osobe predstavlja kao službena osoba istražnih organa susjednih država.

Jedan od primjera je da se nepoznata osoba ili osobe predstavljaju kao rukovoditelji organizacijske jedinice Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske, te u istoj poruci navodi kako se primatelja poruke sumnjiči za više različitih kaznenih djela i traži od primatelja da odgovori na poruku, a sve s ciljem uspostavljanja kontakata, te kako bi poduzimanjem daljih radnji doveli u zabludu primatelja poruke, kako bi isti poduzeo određene aktivnosti na štetu svoje imovine, a u korist pomenute nepoznate osobe/osoba.

Federalna uprava ukazuje na potrebu povećanja nivoa informacijske sigurnosti korisnika interneta u Bosni i Hercegovini i podizanja svijesti o aktualnim trendovima kada je u pitanju računarski kriminal, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar