Sve se poklopilo: Hrvatska minimalnom pobjedom do Eura!

Sve se poklopilo: Hrvatska minimalnom pobjedom do Eura!

Hrvatska nogometna reprezentacija u susretu je posljednjeg, 10. kola skupine H kvalifikacija za Europsko prvenstvo u gostima svladala Maltu 1:0 i tako osigurala izravni plasman na Euro 2016. u Francuskoj. 

Strijelac odlučujućeg pogotka bio je Ivan Perišić u 25. minuti.

Vatrenima je pomogla Italija koja je slavila u Rimu 2:1 protiv Norveške i tako ih poslala u dodatne kvalifikacije. Talijani su kvalifikacije završili kao prvi s 24 boda. Hrvatska je druga s 20, a Norveška treća s 19. Italija i Hrvatska idu izravno na EP, a Norveška će u dodatne kvalifikacije. 

U posljednjem susretu ove skupine Bugarska je svladala Azerbajdžan 2:0 i tako završila kao četvrta s 11 bodova. Azerbajdžan, koji vodi hrvatski stručnjak Robert Prosinečki, je peti sa šest, a Malta posljednja šesta s dva boda.

Hrvatska je slavila protiv Malte u utakmici u kojoj su izabranici Ante Čačića odigrali točno onoliko koliko je dovoljno za pobjedu. Maltežanima nisu dopustili nijednu priliku, ali je i naša igra u napadu bila vrlo, vrlo jalova. Ipak, cilj je ostvaren, uz veliku pomoć Talijana, koji su u završnici vodstvo Norvežana od 0:1 preokrenuli u svoju pobjedu i povukli Hrvatsku na Euro.  

Prvu priliku na utakmici propustio je Kalinić u desetoj minuti kada je uputio čak tri udarca – prvi pokušaj mu je obranio vratar Hogg, drugi je završio u bloku malteških braniča, a treći pokušaj je otišao pokraj vrata. U 23. minuti ubačaj Srne Perišić šalje glavom iznad vrata, ali je igrač Intera pogodio za vodstvo Hrvatske dvije minute poslije. Nakon duge akcije Vatrenih Perišić je s ivice kaznenog prostora uputio udarac koji je dotaknuo braniča Borga i prevario vatara. U 30. minuti volej Pjace odlazi tik iznad grede, a u 43. minuti nakon ubačaja Perišića Kalinić iz blizine šalje loptu pokraj vrata pa je prvi dio okončan tek s minimalnom prednošću Hrvatske, unatoč čak 14 udaraca prema vratima naših. 

U 49. minuti Maltežani su uputili prvi udarac na hrvatska vrata, pucao je Failla, a Subašić lako ukrotio loptu. U 60. minuti branič Malte Zerafa je u posljednji trenutak izbio loptu ispred Perišića, a potom se 15-tak minuta gotovo ništa nije događalo na terenu. U 77. minuti s 20-tak metara je pokušao Pjaca, a njegov udarac brani vratar Hogg, da bi napadača Dinama nekoliko minuta poslije zamijenio Olić. 

Posljednjih 20-tak minuta susreta proteklo je više u osluškivanju rezultata iz Rima, nego u pravoj igri, a Maltežani su se ohrabrili i krenuli po izjednačujući pogodak. Srećom, nisu došli do prilike ugroziti Subašića pa je mučenje iz Ta'qalija okončano sa sretnim završetkom i prolaskom Hrvatske na Euro.  

MALTA – HRVATSKA 0:1
Pred 5000 gledatelja na Nacionalnom stadionu sudio je Clattenburg iz Engleske. 
Strijelac: 0:1 Perišić (25), 
MALTA: Hogg; Agius, Borg, Zerafa, Failla; Briffa (Fenech, 78), R. Muscat, Kristensen, Z. Muscat (Cohen, 90+1), Schembri, Effiong (Mifsud, 75)
HRVATSKA: Subašić; Srna, Ćorluka, Vida, Pivarić; Badelj, Kovačić, Perišić, Rakitić (Brozović, 77), Pjaca (Olić, 83); Kalinić (Kramarić, 60)

Ljestvica:

1. Italija                 10 7 3 0 16 7  24  
2. HRVATSKA (-1)  10 6 3 1 20 5  20  
3. Norveška           10 6 1 3 13 10 19  
4. Bugarska            10 3 2 5 9  12 11  
5. Azerbajdžan      10 1 3 6 7  18 6   
6. Malta                 10 0 2 8 3  16 2  
hrt

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing