Svečano obilježeni Dani hrvatskog jezika u Rami

Jučer su svečano obilježeni Dani hrvatskog jezika u Rami. Prošlogodišnji pobjednik ovog natjecanja OŠ fra Jeronima Vladića Ripci bila je domaćin za sve učenike osnovnih škola sa područja Hercegovačko-neretvanske županije.

Program je započeo dočekom svih natjecatelja, njihovih učitelja (mentora) i ravnatelja na Šćitu. Zatim su gosti imali priliku vidjeti Etnografski muzej i crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Na početku natjecateljskog dijela programa u Kino dvorani Franjevačkog samostana na Šćitu, ravnatelj OŠ fra Jeronima Vladića Ivo Iličić uputio je dobrodošlicu prije svega gostima koji su došli iz svih krajeva naše Županije kao i svim ostalima. Nakon toga u ime organizatora natjecanja Zavoda za školstvo Mostar, savjetnica za hrvatski jezik prof. Lidija Jerković proglasila je Dane hrvatskog jezika otvorenim. Kako ne bi obilježavanje Dana hrvatskog jezika bilo svedeno samo na natjecanje u recitiranju pobrinule su se učenice Katarina Bilić i Katarina Jeličić koje su pripremile kratak pregled važnijih događaja i ličnosti koje su pridonijele razvoju hrvatskog jezika.

 
Prije samog natjecanja Vokalna grupa „Arabella“ koja je dala posebnu atmosferu i uveličala današnju svečanost otpjevala je Gajevu „Budnicu“.
 
Natjecatelji su slučajnim odabirom, svrstani u četiri grupe po 6 natjecatelja, a nakon završetka natjecateljskog dijela programa, stručni sud u sastavu: prof. Ankica Markešić Galić, prof. Dinko Jurić i prof. Vjekoslav Bešker imali su težak zadatak, donijeti odluku o pobjedniku. Ipak su jednoglasno odlučili o najboljim izvedbama.
 
• I. mjesto-Marija Milićević, OŠ Bartola Kašića Rodoč „Ne pronađoh u hrvatskom rječniku pravu riječ za ljubav“ 
 
• II. mjesto- Matej Pavlović, OŠ Ivana Mažuranića Gračac „Kako se piše pjesma o domovini“
 
• III. mjesto-Iva Komadina, OŠ Ilići „Oprost“
U revijalnom dijelu programa predstavio se specijalni gost Marko Bošnjak, učenik iz OŠ Marka Marulića Prozor, koji je već osvojio publiku na brojnim nastupima. Također su nastupile učenice OŠ fra Jeronima Vladića: Ana Lovrić, Marija Franjić i Josipa Cvitanović koja je pokazala umijeće sviranja na klaviru.
 
Ravnatelj škole Ivo Iličić iskoristio je priliku uručiti skromni dar i čestitati učenici Katarini Brković za osvojeno prvo mjesto na Tropletovom natječaju literarnih radova na temu „Nedjelja u mojoj obitelji“. Posebna nagrada za odličan nastup u recitiranju uručena je učeniku Marku Puđi iz OŠ za djecu s posebnim potrebama Mostar.
 
Svi natjecatelji dobili su na dar mali ramski križ, a prigodan domjenak i druženje je nastavljeno u prostorijama škole.
 
Ovo je prilika zahvaliti se svima koji su doprinijeli da se ovaj događaj realizira na visokoj razini:
 
– Općini Prozor-Rama
 
– Gvardijanu Franjevačkog samostana na Šćitu, fra Tomislavu Brkoviću
 
– Vokalnoj grupi „Arabella“
 
– Ramskim medijima (Radio Rami, portalima rama-prozor.info i rportal.eu)

Tekst/foto:Nikica Beljo

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar