• Švedska šokirala Francusku i izborila finale rukometnog Eura 2022
  • Švedska šokirala Francusku i izborila finale rukometnog Eura 2022
  • Švedska šokirala Francusku i izborila finale rukometnog Eura 2022

Švedska šokirala Francusku i izborila finale rukometnog Eura 2022

Šveđani su dramatičnom pobjedom (34:33) nad Francuskom u Budimpešti izborili finale Eura.

Beskrajno strpljiva i čvrsta Španjolska branit će naslov europskog prvaka u Budimpešti

Briljantnu su utakmicu odigrali baš onako kako su mogli i trebali odigrati protiv Danske i igrat će svoj peti finale, treći na Eurima za treći uzastopni naslov u Europi što još nikad nikome nije pošlo za rukom.

Protivnik će biti Švedska kojoj je to 18. veliki finale, šesti na Euru, a sve će biti repriza Eura kod nas kada su 2018. isti protivnici igrali i za zlato i za broncu. Tada je zlato odnijela Španjolska, a broncu Francuska.

Šokirana Danska ide u borbu za broncu

Danci ne vole oštar rukomet i imali su problem, baš kao protiv nas iz kojeg se ovaj puta nisu izvukli. Usput kažnjeni su, jer su kaznili Island u utakmici s Francuskom. A Francuska nije imala daha za još jedan pothvat nakon Danske, Švedska ih je kaznila.

Tvrdo je bilo prvo polufinale

Španjolska je postavila beton obranu u kojoj nije prezala ni mijenjati dva igrača, ali je bez obzira na to usporila odličnim napadom brzu igru Danaca. Niklas Landin je fenomenalno otvorio utakmicu, ali ga je pratio Gonzalo Perez de Vargas, tako da su akcije obje momčadi bile bitno pomognute. Dance je držao sjajni Mikkel Hansen, a Španjolsku inspirirani Abello, ali i hrabri Casado. Odlično se držala Španjolska ne dozvolivši Dancima njihovo klasično ubrzanje.

Španjolska se disciplinom suprotstavila Danskoj i dokazala da je to moguće, makar Danci dominiraju na Euru

Bilo je tu više hrvanja nego rukometa, a sjajni Gonzalo Perez de Vargas branio je u velikom stilu i Dancima zavezao ruke. To je bio preduvjet da im se strpljiva i disciplinirana Španjolska može priključiti i baš to se dogodilo. Danci su se mučili s obranom, Landin više nije u nastavku bio na visokoj razini i Danska je djelovala razmontirano, a Gonzalo Perez de Vargas, Canellas Abello savršeno.

Danska je probala sve, ali protiv takve Španjolske nije mogla ništa

U drugom polufinalu 5:1 za Francusku na startu, 17:14 za Švedsku na kraju poluvremena. Prvo nepogrešiv Descat, a onda Gottfridsson i s tri gola u nizu, što se rijetko viđa, vratar Andreas Palicka.

Švedska je otišla do +5 u drugom dijelu, no ta Francuska se nikad ne predaje i s promjenom vratara Pardin za Gerarda, dolazi blizu protivniku. Tri i pol minute prije kraja No, za više je trebalo gasa, jake obrane, obrana vratara, a toga u petak kod Francuza nije bilo ili je stiglo prekasno. I Švedska je otišla do medalje. Palicka je prekinuo neizvjesnost Fabregasu u zadnjim sekundama za egal.

Sjajna je bila utakmica za 5. mjesto koja je odlučivala o putniku iduće godine na SP u Poljsku i ŠvedskuNorveška je nakon produžetka svladala Island 34:33 golom Reinkinda u posljednjoj sekundi. Island je s nama u istom potu za ždrijeb, što znači da se ne možemo sastati međusobno.

 

/Izvor: Jutarnji.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar