• SVETA TRI KRALJA
  • SVETA TRI KRALJA
  • SVETA TRI KRALJA
  • SVETA TRI KRALJA

SVETA TRI KRALJA

Katolički vjernici danas proslavljaju blagdan Sveta Tri kralja ili Bogojavljenje. Ovo je jedan od najstarijih kršćanskih blagdana koji obilježava i završetak slavlja božićnih blagdana.

Gašpar je izvorno perzijsko ime, a znači ‘rizničar’. Hrvatski oblici imena su Gašo, Gašpo, Gaća, Gašparina. Nijemci ga zovu Kasper, Francuzi i Jaspard, a Englezi Jasper. On je jedan od trojice svetih kraljeva ili mudraca koji su se poklonili malome Isusu. Evanđelje po Mateju ne spominje njihova imena nego ih spominje kao ‘mudrace s Istoka’. Predaja ih naziva svecima iako to nisu u strogome smislu riječi. Tijekom povijesti nastale su mnoge legende o njima. Jedna od njih kaže da ih je pokrstio sv. Toma, apostol. Poslije smrti sve trojice njihove relikvije donose pobožni vjernici u Carigrad. Iz Carigrada Talijani u Milano. Nadbiskup njemačkoga Mainza i kancelar Rimskoga carstva prenio je relikvije iz Milana u Ktfln. One se čuvaju u dragocjenoj škrinji, a nad njima je podignuta prvostolnica. Ona je najljepša katedrala na njemačkom tlu i najveći ures samoga grada. Veliku pobožnost prema njima gaje tamošnji vjernici. O njoj, s velikim oduševljenjem, govori i sv. Petar Faber, prvi svećenik Družbe Isusove. I on je molio njihov zagovor. Oni su prvi predstavnici poganskoga svijeta koji su se došli pokloniti Isusu Kristu. Kraljevi su tako naznačili da je Krist spasitelj svih ljudi, a ne samo Židova. U katakombama su već slikali prizore s njihova putovanja u Betlehem. U početku ih je prikazivano četvorica. Poslije trojica sa svojim darovima. Jedan je donio zlato Kristu kao Kralju, drugi tamjan kao pravom Bogu i treći smirnu za Kristov pokop.

Melkior ( hebrejski : ‘kralj svjetla’) je ime drugog od trojice kraljeva, Baltazar je ime trećega svetog kralja. Prvi dio ove riječi, koja na hebrejskom glasi Belšazar, označava glavno babilonsko božanstvo Bel. Drugi dio riječi od glagola štititi. Treći dio označava kralja. Tako bi ime Baltazar u prijevodu glasilo ‘Bel štitio kralja’. Hrvatske inačice su Balto, Bolto, Boltek i Boltina. Likovni umjetnici prikazuju ih zajedno i to obično uz jaslice. Njima u čast podignute su crkve i posvećeni im mnogi oltari. Crkva ih slavi na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja.

Piše: Mirko Ikić

Katolički tjednik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar