Svetac koji se odrekao nasljeđivanja krune i postao franjevcem

Svetac koji se odrekao nasljeđivanja krune i postao franjevcem

Sv. Luj od Toulousea bio je sin hrvatsko-ugarske princeze Marije Arpadović, koja je bila kći kralja Stjepana V. Arpadovića i unuka poznatog Bele IV. koji je Gradecu pokraj Zagreba dao status slobodnog kraljevskog grada. Po majci je bio praunuk hrvatsko-ugarskog kralja Bele IV., a upravo ta rodbinska veza bila je ona po kojoj su Anžuvinci i imali pravo na hrvatsko-ugarsko prijestolje. Doista, stariji brat Sv. Luja proglašen je kraljem Ugarske i Hrvatske (zvao se Karlo Martel Anžuvinac).

Kad je Karlo Martel Anžuvinac umro Sv. Luj je bio sljedeći po redu nasljeđivanja. Ipak, on se odrekao nasljedstva kraljevske krune i umjesto toga stupio u redovnike.

Godine 1297. postao je biskupom grada Toulousea gdje je ubrzo stekao poštovanje svojim zalaganjem za siromašne, hranjenjem gladnih i samozatajnošću. Nažalost, uskoro je umro – u starosti od samo 23 godine života. Kako piše povijest.hr moguće je da je uzrok njegove smrti bio tifus.

Njegova su mlađa braća postigla velike svjetovne časti – jedan je brat postao kralj Napulja, drugi naslovni car Konstantinopola, a treći grof od Provanse.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar