• Sveti Ilija prorok svečano proslavljen u Solakovoj kuli
  • Sveti Ilija prorok svečano proslavljen u Solakovoj kuli
  • Sveti Ilija prorok svečano proslavljen u Solakovoj kuli
  • Sveti Ilija prorok svečano proslavljen u Solakovoj kuli

Sveti Ilija prorok svečano proslavljen u Solakovoj kuli

Župa Solakova kula svečano je proslavila Svetog Iliju proroka koji se inače slavi 20 srpnja, ali se radi onih koji dolaze iz dalekih krajeva premješta na najbližu nedjelju.

Patron župe Solakova kula ove je godine proslavljen 17. srpnja 2022. godine, a sveto misno slavlje je predvodio don Mirko Čavar, u koncelebraciji s domaćim župnikom don Marinom Marićem i don Nikolom Lozićem.

Prije početka sv. Mise molila je se Gospina krunica, i vjernici su imali priliku za Ispovijed

Pod misom je propovijedao don Mirko, koji je tijekom propovijedi kazao kako smo došli ovdje na vrh ove naše suzne doline obnoviti svoju vjeru, svoj identitet i svoj zavjet gdje smo nikli i gdje nam je kolijekva. Narod koji zaboravalja kolijevku, jezik i majku, je narod koji nestaje.

Nakon sv. mise uslijedilo je druženje i bećarac u župnom dvorištu

Osim župljana župe Solakova kula, onih koji su u svoju župu rođenja došli izdaleka, veliki broj vjernika dolazi i iz susjedne župe Uzdol. Ova župa broji veliki broj iseljenika koji su kroz ratna zbivanja raseljeni i potjerani, a bolji život i novi dom našli u Hrvatskoj, Americi, pa i Australiji.

Župa Solakova kula ima i svoju filijalnu crkvu u mjestu Bare. Solakovoj kuli pripadaju i naselja Ivanci, Pajići, te jedan dio naselja Vratne gore koja su u općini Prozor-Rama.

Uvijek težak život uz borbu na ovim prostorima tjerao je ljude da krenu u svijet trbuhom za kruhom, ali rat je ipak nanio najviše štete, ovaj kraj je sustavno zapušten, na prostoru župe neva niti jedna škola. Nema djece ni Hrvata niti Bošnjaka.

Spomenik poginulim župljanima u Domovinskom i Drugom svjetskom ratu u dvorištu crkve jasno govori koliko je ljudi stradalo boreći se za svoj dom.

Potpuno razrušena sela, napuštene kuće, oskvrnuti kipovi Isusa i Marije, polomljeno raspelo govore o kakvom se bezboštvu i divljaštvu radilo u proteklom ratu. Žitelji su protjerani diljem svijeta. Teško je naći državu u Europi, pa skoro i kontinent da nema netko iz ovih krajeva.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar