Svi znaju da bez ‘partijske knjižice’ ne možete niti u dvorište javnih institucija i poduzeća, ali se svi kao zgražaju kada to izađe u javnost

Svi znaju da bez ‘partijske knjižice’ ne možete niti u dvorište javnih institucija i poduzeća, ali se svi kao zgražaju kada to izađe u javnost

Hoćeš posao? Izvadi ‘partijsku knjižicu’ i stani u red. Ovo je rečenica koju gotovo plebiscitarno ponavljaju već 27 godina svi oni koji rade u javnom sektoru ili javnim poduzećima, točnije svemu onome što je na proračunu i u državnom vlasništvu u ovoj zemlji. To im je bilo iskustvo kod traženja posla. Nikakve diplome, iskustvo, kvalifikacije…

Piše: Dragan Bradvica, Dnevni.ba

Ovdje je važnija odanost partiji od sposobnosti. Vjerojatno nema niti jedna osoba u Bosni i Hercegovini koja ne zna na koji način se zapošljava na ‘državne jasle’, kako se nariktavaju natječaji, uvjeti u njima, kako osoba koja bude uvjerljivo najbolja na pismenim dijelovima testa odjednom spadne na posljednje mjesto prilikom usmenog za koji su nariktali da nosi višu težinu od pismenog itd.

I onda u javnost izađe zoran primjer i dokaz kako to ide u vidu slučaja Andree Dorić, članice Socijalističke partije, koja je u videu javno potvrdila kako je uz podršku stranke došla na funkciju izvršne direktorice ‘Puteva Republike Srpske’ i članice Upravnog odbora Agencija za posredničke, informatičke i financijske usluge.

Svi koji žive u BiH ovo znaju i bez ovog slučaja ali sada kreće zgražanje, nevjerica, šok i prozivanje. U najmanju ruku kao da se u jednoj Švedskoj ili Norveškoj neki političar pohvalio kako mu za funkcije ravnatelja ili člana nadzornih i upravnih odbora nisu bile važne kvalifikacije ili razina obrazovanja nego ‘partijska knjižica’.

Ono što bukvalno svakodnevno gledamo sada je odjednom za sve šok. Samo još jedan primjer licemjerja u kojem živimo.

Nema niti jednog relevantnog domaćeg i međunarodnog istraživanja koje BiH ne etiketira kako europskog neslavnog prvaka po korupciji, klijentelizmu, nepotizmu i inim pošastima. A nikome i ne trebaju nikakva istraživanja – dovoljno je samo da tjedan dana provedu u ovoj državi i sve će im biti kristalno jasno.

Bez korupcije je jednostavno nemoguće preživjeti

A onda se vladajući i institucije, koje su bukvalno zarobili, na sve moguće i nemoguće načine trude skriti svoje marifetluke. Tako smo svjedočili kako se Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH ‘rukama i nogama’ borila da se ne provede revizija svjedodžbi i diploma svih zaposlenih na državnoj razini. Razlog-zaštita njihovih osobnih podataka. Prevedeno, živimo Alana Forda.

Prvo ćemo uz sve nakaradluke državnu službu dobrim dijelom puniti čak i onima koji imaju, najblaže rečeno, sumnjive diplome, a onda ih nećemo niti provjeravati kako bi štitili njihovu privatnost!? Ali velika većina žitelja ove zemlje to će popratiti uz gromoglasnu šutnju. Logično je da će onda vlasti biti još rigidnije. Samo još jedan primjer kako je ovo idealna država za političke (kvazi)elite.

Zbog čega živimo ovu farsu?

Razloga je vjerojatno mnogo – neki šute iz straha, neki iz neznanja, neki iz oportunizma, neki su nezadovoljni ali čekaju da stranke koje oni podržavaju dođu na vlast pa da oni na iste načine mogu u fotelje, nekima je jednostavno postao ‘pun kufer’ ovog očaja i pakiraju se za put bez povratka… Ogroman dio je onih koji je poodavno pobjegao iz ovog cirkusa.

Ali ako nas ičemu uči povijest to je da su zbog korupcije, nepotizma, kriminala, zarobljenih institucija padale i najveće svjetske imperije, a kamoli male zajednice.

Zdravo tkivo naroda i žitelja BiH, kao i države već poodavno izjedaju nebrojene pošasti koje će nas na kraju sve i uništiti. Svi to vidimo ali opet većina šuti.

Ultra bogate političke (kvazi)elite i politički kapitalisti će put nekih drugih destinacija, dok će obični smrtnici platiti cijenu svoje šutnje, nedjelovanja, neznanja, inertnosti… i zajedno s ovom državom se ugušiti u živom blatu.

Ne zbog nekih zakulisnih igrama, ne zbog utjecaja ovih ili onih, ne zbog nekih teorija zavjera, nego samo i isključivo zbog nas samih i naših pogrešnih izbora.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar