Švicarci izglasali zabranu pokrivanja lica

Švicarci izglasali zabranu pokrivanja lica

Više od 52 posto birača glasalo je za zabranu. Za to se do poslijepodnevnih sati u nedjelju odlučilo 19 od 22 kantona u kojima su prebrojani glasovi. Švicarska ima ukupno 26 kantona. Zabrana ulazi u ustav i primjenjivat će se u restoranima, trgovinama i na javnim mjestima. Slični zakoni već postoje u Austriji, Nizozemskoj i Francuskoj.

 

Na papiru se zabrana odnosi općenito na prekrivanje lica, što znači i na nogometne huligane, ali zakon je predložila desna, antiislamska grupa koja nije krila svoju pravu namjeru, piše agencija dpa. Prije jednog desetljeća ista je grupa, Odbor Egerkingen, stajala iza referenduma kojom je zabranjena izgradnja novih minareta.

 

Njeni kritičari optužuju je da promovira islamofobiju i tvrde da u slobodnom društvu zabrane odijevanja ne bi trebale postojati. Procjenjuje se da muslimani čine 5,3 posto švicarskog stanovništva. Europski sud za ljudska prava je 2014. presudio da takve zabrane ne krše prava osoba na slobodu vjeroispovijesti ili izražavanja.

 

Švicarci su u nedjelju glasali i o stvaranju digitalne osobne iskaznice, što su odbacili, te o sporazumu o slobodnoj trgovini s Indonezijom kojim su smanjene carine na održivo proizvedeno palmino ulje, što su prihvatili. Švicarsko savezno vijeće i parlament ranije su savjetovali biračima da odbiju inicijativu. Vlada se otvoreno usprotivila inicijativi s obrazloženjem da je broj osoba koje nose burku (nikab) u cijeloj zemlji veoma mali i da bi zabrana štetila turizmu.

 

Prema studiji Sveučilišta u Lucernu, u Švicarskoj nema osoba koje koriste burke, dok svega 30 osoba nosi nikab. Većinu muslimana u zemlji čine Turci, Bošnjaci i Kosovari. U Ženevi, drugom po veličini gradu, živi veći broj Arapa. Švicarska je veoma često odredište arapskih turista iz bogatih zaljevskih zemalja. Na referendumu održanom u zemlji 2009. godine, 57,5 ​​posto ljudi glasalo je protiv gradnje minareta, prenosi Al Jazeera.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar